{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronađena Noina arka?

S
Sarajevo-x.com
26.4.2010. u 20:48
0
38
Pronađena Noina arka?
0
Pronađena Noina arka?
Foto: Wikipedia
Grupa kineskih i turskih naučnika objavila je u ponedjeljak kako su najvjerovatnije pronašli Noinu arku na vrhu 4 hiljada metara visoke planine Ararat u Turskoj, prenosi AFP.
Naučnici su istakli kako su pronađeni drveni ostaci ispitani ugljikom, te se pretpostavlja kako su ostaci arke stari 4.800 godina što se poklapa s vremenom Velikog potopa na Zemlji.

"Ne možemo reći da je to 100 posto Noina Arka, ali 99,9 posto smo sigurni", kazao je Yeung Wing-Cheung, reditelj iz Hong Konga i član tima istraživača.

"Drevna struktura je imala nekoliko pregrada sa drvenim gredama u kojima su vjerovatno bile smještene životinje", dodao je Wing-Cheung.

Lokalni dužnosnici zatražit če od vlade u Ankari da planina Ararat uvede na listu UNESCO-ve svjetske baštine s obzirom da je upravo to područje jedno od najinteresantnijih mjesta za arheološka iskopavanja.

Prema Bibliji u vrijeme Velikog potopa Bog je naredio Noi da sagradi lađu u koju će smjestiti po dvije životinje svake vrste. Pretpostavlja se kako se nakon poplave voda se povukla, a lađa nasukala. Mnogi vjeruju da se zaustavila upravo na planini Ararat s obzirom da je to najveća tačka u regiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: