Star oko 800 godina
0

Pronađen prvi krstaški natpis na arapskom jeziku

Sarajevo-x.com
Izraelski arheolozi su pronašli prvi natpis krstaša na arapskom jeziku, star je oko 800 godina, a bio je uklesan u zidinama Jaffa grada. Natpis je okrnjen i morali su ga sastaviti da bi bilo moguće protumačiti tekst, prenosi Discovery News.

"Natpis je bio oštećen, ali kada smo ga sastavili bilo je lako otkriti šta je zapisano na njemu", rekao je Moshe Sharon sa Univerziteta Hebrew u Izraelu.

Prema Sharonovom i mišljenju njegove kolegice Ami Shrager, natpis su zapisali radnici cara Fredericka ili možda i on stoji iza natpisa, jer je on tečno pričao arapski. Frederick je na Siciliji doveo učitelje da ga nauče arapski, a također je imao harem muslimanki.

Frederick II bio je kršćanski car koji je vodio Šesti krstaški rat od 1228. do 1229. godine.

Ovo je samo jedan od serije krstaških ratova koji su trajali skoro dva vijeka. Noseći ogroman krst na prsima svojih odora, hiljade mladića se borilo protiv muslimana da vrate kršćansku kontrolu nad Jerusalemom.

Frederick je bio jedan od uspješnijih vojskovođa, osvojio je veliki dio teritorije. Egipatski sultan Al-Malik al-Kamil u to doba je bio impresioniran znanjem arapskog jezika Fredericka II. Njega je papa Grgorije IX ekskomunicirao i oduzeo mu mnoge povlastice po povratku.