|

U Jerusalemu otkriven rijedak drevni pečat

U Jerusalemu otkriven rijedak drevni pečat
0
S
SRNA
25.12.2011. u 16:05
5
komentara
0

dijeljenja
U Jerusalemu otkriven rijedak drevni pečat Pečat pronađen u Jerusalemu (Foto: AFP)
Izraelski arheolozi saopštili su danas da je u otkopinama ispod Starog grada u Jerusalemu otkriven stari pečat za koji se smatra da je povezan sa vjerskim ritualima obavljenim u jevrejskom hramu prije 2.000 godina.
Pečat, veličine kovanice pronađen je nedaleko od jevrejskog svetilišta kod Zapadnog zida i na predmetu su dvije riječi na aramejskom jeziku i koja znače "čist za Boga".

Arheolog Ronny Reich sa Univerziteta u Haifi rekao je da pečat datira iz perioda između 1. vijeka prije nove ere i 70. godine naše ere i to je godina kada su rimske snage ugušile jevrejsku pobunu i uništile drugi od dva jevrejska biblijska hrama.

Prema njegovim riječima, ovo je prvo otkriće potpisanog pečata iz perioda jerusalemske historije i da sve ukazuje na to da je to jedinstveni fizički predmet iz vjerskih obreda u hramu.

Do sada je pronađeno samo nekoliko starih predmeta iz doba jevrejskih hramova. Lokacija na kojoj se nalazi i sam Solomonov hram, koji Jevreji nazivaju Brdo hramova, a muslimani kao džamiju Al aksa, i dalje je van domašaja arheologa zbog vjerske i političke osjetljivosti.

Arheolozi navode da su pečat, najvjerovatnije, koristili zvaničnici hrama, koji su odobravali predmete za vjersku upotrebu poput ulja ili životinje namijenjene za žrtvovanje.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...