{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Jerusalemu otkriven rijedak drevni pečat

S
25.12.2011. u 16:05
0
5
U Jerusalemu otkriven rijedak drevni pečat
0
U Jerusalemu otkriven rijedak drevni pečat
Pečat pronađen u Jerusalemu (Foto: AFP)
Izraelski arheolozi saopštili su danas da je u otkopinama ispod Starog grada u Jerusalemu otkriven stari pečat za koji se smatra da je povezan sa vjerskim ritualima obavljenim u jevrejskom hramu prije 2.000 godina.
Pečat, veličine kovanice pronađen je nedaleko od jevrejskog svetilišta kod Zapadnog zida i na predmetu su dvije riječi na aramejskom jeziku i koja znače "čist za Boga".

Arheolog Ronny Reich sa Univerziteta u Haifi rekao je da pečat datira iz perioda između 1. vijeka prije nove ere i 70. godine naše ere i to je godina kada su rimske snage ugušile jevrejsku pobunu i uništile drugi od dva jevrejska biblijska hrama.

Prema njegovim riječima, ovo je prvo otkriće potpisanog pečata iz perioda jerusalemske historije i da sve ukazuje na to da je to jedinstveni fizički predmet iz vjerskih obreda u hramu.

Do sada je pronađeno samo nekoliko starih predmeta iz doba jevrejskih hramova. Lokacija na kojoj se nalazi i sam Solomonov hram, koji Jevreji nazivaju Brdo hramova, a muslimani kao džamiju Al aksa, i dalje je van domašaja arheologa zbog vjerske i političke osjetljivosti.

Arheolozi navode da su pečat, najvjerovatnije, koristili zvaničnici hrama, koji su odobravali predmete za vjersku upotrebu poput ulja ili životinje namijenjene za žrtvovanje.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: