"Smrt hrišćanima"
0

Jerusalem: Vandali napali manastir i školu

FENA
Jerusalem
Jerusalem
Vandali su u utorak napali manastir u Jerusalemu i uglednu mješovitu školu koju pohađaju jevrejski i arapski učenici. Policija je saopćila da sumnja da iza napada stoje jevrejski ekstremisti.

"Smrt hrišćanima" i drugi grafiti na hebrejskom jeziku ispisani su po Grčkopravoslavnom manastiru u Jerusalemu, dok je grafit "Smrt Arapima" ispisana na zidu ispred dvojezične škole "Ruka u ruci" u drugom kvartu grada, prenosi AP.

Izraelska policija saopćila je da istražuje oba incidenta.

Portparol policije Micky Rosenfeld izjavio je da je ispisani grafit koji koriste jevrejski ekstremisti protiv izraelske vlade zbog njenih akcija protiv jevrejskih doseljenika.

Takvi vandalski činovi obično su imali za cilj džamije na Zapadnoj obali, ali su se nedavno proširili na džamiju u Izraelu, izraelske vojne baze, i sada, hrišćansko sveto mjesto i školu.

Izraelski vojni radio javio je da je na manastiru ispisano "Makabejci Migrona". Makabejci su drevni jevrejski junaci, a Migron je neovlašteno jevrejsko naselje koje će idućeg mjeseca biti suočeno sa sudskom naredbom o evakuaciji.

Palestinci su saopćili da je grafit kojim se vrijeđa poslanik Muhamed i drugi grafiti ispisani u blizini benzinske pumpe u jednom arapskom selu. Rosenfeld nije imao informacije o tom incidentu.