Naučnici tvrde
1

Ponovni rast amputiranih udova će biti realnost

Sarajevo-x.com
Ponovni rast odnosno regeneracija amputiranih udova, liječenje slomljene kičme, pa čak i oštećenja mozga jednog dana će zaista biti realnost nakon što su naučnici pronašli gen koji je glavni ključ za tu magičnu sposobnost.

Naime, gen nazvan p21, koji blokira iscjeliteljsku moć, imaju neke životinje proste građe kao što su crvi, spužve i neke vrste daždevnjaka.

Kada bi se taj gen isključio, proces čudotvornog izliječenja bi bio moguć, tvrde oni.

Naučnici sa Instituta The Wistar u Philadelphiji otkrili su da miševi bez gena p21 imaju sposobnost regeneracije izgubljenog ili oštećenog tkiva.

Tokom istraživanja za razliku od ostalih sisavaca kod kojih se nakon zalječenja rane stvara krasta, kod ovih miševa se počela formirati blastema, struktura povezana sa brzim rastom stanica.

Naime, gubitak gena p21 uzrokovao je da se ćelije pokusnih miševa počinu ponašati više kao embrionske matične ćelije nego kao ćelije odraslih sisara, te taj nalaz daje čvrst dokaz povezanosti regeneracije tkiva sa kontrolom ćelijske diobe.

Naučnici su kod miševa sa oštećenim ušima isključili taj gen i uši su im ponovo izrasle. I kako naučnici tvrde postupak bi teoretski bio isti i kod ljudi.

"Slično kao i daždevnjak koji je izgubio neki ud i miševi zamjenjuju oštećena tkiva novim i zdravim. No, svakako smo tek na početku ovih istraživanja ali se nadamo da će ovakvo liječenje jednoga dana biti moguće i na ljudima deaktiviranjem gena p21“, kazao je profesor Ellen Heber Katz, vodeći naučnik, dodajući kako kombinovani efekti rasta visoko regenerativnih ćelija i adoptoze mogu omogućiti ćelijama brzu diobu, pri čemu gen neće izgubiti kontrolu i postati kancerogen.