Curiosity upotrijebio bušilicu
1

Počelo bušenje stijene na Marsu

SRNA
Robotsko vozilo Curiosity prvi put je upotrijebilo svoju bušilicu i napravilo udubljenje na stijeni na površini Marsa, saopštili su zvaničnici misije.

Snimci napravljeni prije i poslije bušenja potvrđuju da je u stijeni napravljeno ulegnuće. Roboti koji su ranije poslati na Mars uzimali su uzorke grebući po površini planete, ali je Curiosity prvi koji je opremljen pravom bušilicom.

Inženjeri američke NASA-e pažljivo rukovode ovom procedurom, kako bi potvrdili da se stijena i bušilica ponašaju kako je predviđeno.

Ulegnuće je načinjeno udarcima vrhom bušilice, a kasnije će biti aktivirana i njena rotacija. Planirano je da robot uzme uzorke iskopanog materijala i analizira ih u laboratoriji koju nosi na sebi, prenio je BBC.

Zadatak vozila je da utvrdi da li su u krateru Gale, gdje se Curiosity spustio prošle godine, nekada postojali uslovi koji bi omogućili postajanje bakterijskog života.

Utvrđivanje sastava stijena na Marsu ima ključan značaj za ovu potragu, pošto naslage u krateru u sebi sadrže geohemijske zapise o uslovima pod kojima su stijene nastale.

Bušenje stijene u dubinu od nekoliko centimetara omogućava uzimanje "čistog" uzorka, koji nije bio izložen površinskom djelovanju radijacije i vremenskih uslova.

Stijena koja je odabrana za prvo bušenje po sastavu je, kako se pretpostavlja, kalcijum-sulfat i zrnaste je građe.