Operacija počinje sljedeće sedmice
0

NASA-in rover Curiosity spreman za bušenje na Marsu

SRNA
Robotsko vozilo "Curiosity" američke NASA-e priprema se za početak bušenja stijena na površini Marsa, a operacija bi mogla da počne već sljedeće sedmice.

Poslije pauze povodom novogodišnjih praznika, kontrola misije priprema se da počne realizaciju ovog zadatka u narednim danima, izjavio je vođa naučnog tima John Grotzinger.

Robot je prešao oko 650 metara od mjesta na koje se spustio 6. augusta i poslije toga ušao u udolinu u kojoj će biti obavljeno bušenje prve stijene. Do sada su testirani svi "Curiosityjevi" instrumenti, osim bušilice.

Ova operacija omogućiće uzimanje uzoraka u obliku prašine sa dubine od pet centimetara u stijeni, a materijal će potom biti analiziran u maloj laboratoriji koju robot nosi sa sobom.

"Curiosity" je tokom kretanja udolinom u decembru birao stijenu koja bi mogla da donese najzanimljivije rezultate. U tom procesu korištene su kamere za snimke u boji, laserski spektrometar, specijalna kamera na robotskoj ruci i spektrometar sa rentgenskim zracima.

Udolina koja je nazvana Yellowknife odabrana je za ovo israživanje zato što su u njoj uočene stijene različitih vrsta u odnosu na lokaciju na koju se "Curiosity" spustio. Satelitski snimci sugerišu da ovaj teren noću sporije gubi toplotu nego okolna područja.

Snimci koji su iz ove oblasti stigli na Zemlju otkrili su prisustvo sedimentnih stjenovitih naslaga, prenio je BBC.

"Spustili smo se do najnižeg sloja. To je najstariji sloj u ovom nizu, koji bi mogao biti debeo pet do osam metara i tu ćemo najvjerovatnije obaviti prvo bušenje. Našli smo se u području u kojem postoji veoma izražen diverzitet, koji do sada nismo vidjeli", rekao je profesor Grocinger.

"Kjuriositi" je prošle godine ispitao prašnjavo tlo Marsa i pružio nova saznanja o prirodi suvog i hladnog okruženja koje danas dominira ovom planetom.

Bušenje stijene omogućiće naučnicima da steknu uvid u procese koji su se odvijali na ovoj planeti u dalekoj prošlosti, kada je, možda, na njenoj površini bilo mnogo vode.

Grocinger kaže da će ove sedimentne stijene poslužiti kao "uređaj za snimanje događaja i uslova iz prošlosti" i da će robotsko vozilo moći da pošalje podatke o tome da li je nekada na Marsu moglo da bude života.