Misija na Mars
1

Curiosity uradio prvu potpunu analizu tla

Klix.ba
Svemirsko vozilo Curiosity je uz pomoć velikog broja instrumenata uradilo prvu potpunu analizu uzoraka tla na Marsu. U uzorcima su pronađene materije koje sadrže vodu, sumpor i hlor.

Otkrivanje ovih supstanci tokom rane faze misije je demonstriralo sposobnost laboratorija na Curiosityju da analizira raznolike uzorke tla i kamenja. Curiosity će u naredne dvije godine obaviti veliki broj sličnih analiza.

Ovaj specifični uzorak tla je uzet sa područja nazvanog Rocknest (kameno gnijezdo). Ova lokacija se nalazi na relativno ravnom dijelu kratera Gale, koji se nalazi nekoliko kilometara od glavnog cilja, obronaka planine Sharp, na kojoj će Curiosity uraditi najviše analiza. Na vozilu se nalaze instrumenti za hemijsku analizu i mineralogiju.

"Još uvijek nemamo definitivno otkriće organske materije na Marsu, ali ćemo nastaviti tražiti na različitim lokacijala u krateru Gale", kazao je Paul Mahaffy, šef laboratorije u NASA-inom centru Goddard.

Rocknest je odabran kao prva lokacija za testiranje uzoraka tla zbog toga što su fine čestice pijeska koje se tu nalaze podobne za čišćenje unutrašnjosti laboratorija na Curiosityju od mogućih zaostalih čestica koje su stigle sa Zemlje.

Rezultati prve analize su pokazali da je uzorak tla sačinjen pola od čestih vulkanskih minerala, a pola od materijala sličnih staklu. To što je Curiosity u uzorcima pronašao vodu ne znači da su uzorci bili vlažni, već da su molekule vode bile vezane za zrna pijeska. Ova pojava nije neobična, ali su naučnici bili iznenađeni količinom vezanih molekula.

"Tokom prve analize smo koristili sve instrumente. Njihov besprijekoran rad i informacije koje smo dobili nam daju veliku nadu pred glavni dio testiranja na planini Sharp", kazao je John Grotzinger, jedan od naučnika na projektu Curiosity.