{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Curiosity spreman za istraživanje Marsa

S
13.9.2012. u 13:37
5
0
Curiosity spreman za istraživanje Marsa
5
Curiosity spreman za istraživanje Marsa
Robotsko vozilo sa šest točkova Curiosity obavilo je sve pripremne zadatke poslije spuštanja na Mars prije pet sedmica i spremno je za istraživanje crvene planete.
Robot opremljen naučnim instrumentima sletio je u marsovski krater Gale 6. augusta i od tada je vršio provjere svojih sistema i kalibraciju opreme.

Američki svemirski inženjeri kažu da će od sutra uveče Curiosity krenuti u veliku vožnju po površini Marsa i ispitivanje okoline, prenio je BBC.

Curiosity će krenuti ka krateru, koji je dobio ime Glenelg, oko 400 metara od mjesta na koje je sletio. Na satelitskim snimcima uočeno je da se na tom mjestu ukrštaju tri vrste geološkog terena.

Vozilo će usput stati pored stijene sa koje će uzeti uzorke korištenjem svoje robotske ruke i ispitati njihov hemijski sastav.

Curiosity će u narednim danima snimiti prelaz dva Marsova mjeseca Phobosa i Deimosa preko neba u pravcu Sunca, što se dešava dva puta godišnje.

Zamjenik šefa naučne grupe koja rukovodi projektom Joy Crisp rekao je da je planirano pravljenje video snimka, ali da će proći malo više vremena dok ti podaci ne budu prebačeni na Zemlju.

U narednih nekoliko sedmica, naučnici planiraju da pošalju komandu vozilu za uzimanje uzoraka tla i njihovo unošenje u dvije velike laboratorije u sastavu vozila.

Krajnji cilj Curiosityja je da stigne do centralne planine Sharpu krateru Gale, koja je visoka pet kilometara.

Naučnici očekuju da će vozilo pronaći slojeve stijena u podnožju planine koji bi trebalo da donesu nova saznanja o uslovima koji su vladali na Marsu u prošlosti, uključujući mogućnost postojanja života u formi mikroba prije mnogo miliona godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: