Misija na Mars
9

Curiosity je spreman za prikupljanje uzoraka tla

Klix.ba
NASA-ino svemirsko vozilo Curiosity se nalazi u pješčanoj dolini nazvanoj "kameno gnijezdo" i spremno je za prikupljanje prvih uzoraka tla za analizu. Analiza će pokazati da li Mars posjeduje i da li je ikada posjedovao potrebne elemente za podržavanje razvoja života.

Curiosity će u subotu za prikupljanje uzoraka koristiti posebno dizajniranu lopaticu. Prva tri uzorka će biti pohranjena u dvije laboratorije koje se nalaze na Curiositiyu kako bi bili sigurni da u uzorke neće dospjeti nikakvo onečišćenje koje je možda došlo sa Zemlje, piše Discovery.

"Iako smo se potrudili da temeljno očistimo Curiosity prije sklapanja i slanja na Mars, sama činjenica da je napravljen na Zemlji znači da će se na njemu nalaziti neke čestice koje je nemoguće odstraniti", rekao je Daniel Limonadi, NASA-in inžinjer iz laboratorija u Pasadeni.

Curiosity se nalazi oko 400 metara od kratera Gale, u blizini kojeg se i spustio. Oko 100 metara istočno se nalazi prvi naučni cilj, oblast nazvana Glenelg. Međutim, prije sakupljanja uzoraka na Glenelgu, naučnici žele biti sigurni da sva oprema funkcioniše. Zbog toga će prvi uzorak uzeti iz "kamenog gnijezda", doline prepune sitnog pijeska i velikog kamenja.

"Uzet ćemo uzorak pijeska pomoću kojeg ćemo odstraniti sve moguće nečistoće koje su stigle sa Zemlje", rekao je Limonadi.

Pijesak će biti posipan po svim površinama Curiosityja kako bi se odstranile neželjene čestice. Cijeli proces će trajati najduže dvije sedmice.