Nauka
0

"Pametni" zavoji i flasteri otkrivaju inficirane rane

Sarajevo-x.com
Njemački naučnici su izumili zavoj i flaster visoke tehnologije koji mijenjaju boju ukoliko se rana ispod njih inficira, zahvaljujući tome što ima mogućnost praćenja promjena nivoa pH vrijednosti u tijelu.

Naše tijelo ima mogućnost da sanira manje povrede za samo nekoliko dana, ali je potrebno više vremena kada se radi o dubljim ranama, čime se povećava rizik od infekcije.

Ukoliko do toga dođe, specijalno dizajnirani zavoji i flasteri promjene boju iz žute u ljubičastu. To omogućava doktorima da provjere ranu bez potrebe da svaki put mijenjaju zavoj, a u isto vrijeme pošteđuje pacijente nelagode i smanjuje rizik od bakterija koje mogu dospjeti u ranu.

"Razvili smo indikator koji reaguje na različite pH vrijednosti, te smo ga kombinovali sa zavojima i flasterima. Zdrava koža i zarasle rane obično imaju pH vrijednost ispod pet. Ukoliko se vrijednost poveća, to je znak komplikacije. Ako je pH vrijednost između 6,5 i 8,5, vjerovatno je došlo do infekcije, a zavoj ili flaster postaju ljubičasti", rekla je dr. Sabine Trupp.

Dr. Trupp naglašava da je osmišljavanje "pametnog" zavoja i flastera predstavljalo veliki izazov jer su morali izumiti hemijski stabilnu boju koja neće ulaziti u ranu kad se spoji sa materijalom zavoja i flastera.

Prototip je već proizveden, a prvi testovi su izuzetno uspješni, piše "Daily Mail".