Nauka
0

Fluorescentne ćelije meduze otkrivaju rak u ranoj fazi

Sarajevo-x.com
U laboratorijskim eksperimentima za otkrivanje kancerogenog tkiva se koriste ćelije meduze koje svijetle u mraku, piše "Sky News".

Britanski naučnici su ubrizgali fluorescentne proteine meduze u ljudsko tkivo, te specijalnom kamerom pronašli ćelije raka. Tim naučnika Univerziteta York su razvili ovu metodu, a njihov vođa, profesor Norman Maitland, vjeruje da je ovo revolucionaran način da se dijagnosticiraju neke vrste raka.

"Rak koji se razvija duboko u tkivu je u ranom stadiju vrlo teško otkriti, a otkrivanje raka u ranom stadiju razvoja je ključno za izlječenje. X-zrake teško prodiru duboko u tkivo, tako da je i otkrivanje raka kostiju mikroskopske veličine veoma teško. Nova metoda obećava da ćemo biti u mogućnosti rak otkriti veoma rano. Kada se uključi specijalni aparat, proteini ubrizgani u tijelo se prikažu, što nam omogućava da vidimo gdje se nalaze ćelije raka", rekao je profesor Maitland.

Za ovo otkriće zasluge ima i američki hemičar dr. Roger Y. Tsien koji je dobio Nobelovu nagradu 2008. godine za izolovanje svjetlećeg proteina iz ćelija meduze. Tim iz Yorka je koristio drugačiju formu proteina koja se pokazuje u crvenoj i plavoj boji, za razliku od prvobitnog proteina koji se pokazivao u zelenoj boji.

Virusi koji sadrže proteine stižu u male nakupine ćelija raka koje su rasprostranjene po cijelom tijelu, a koje su suviše male da se vide konvencionalnim tehnikama skeniranja, odnosno snimanja. Virusi rastu i stvaraju sve više fluorescentnih proteina.

Tim naučnika očekuje da će ova nova metoda biti testirana u klinikama za pet godina, ukoliko se istraživanje bude odvijalo po planu. Američka kompanija je jedina koja je do sada dizajnirala i proizvela kameru koja omogućava da se vide proteini meduze u željenoj rezoluciji duboko u tjelesnim tkivima. Oprema košta oko 600.000 eura, a profesor Maitland trenutno skuplja sredstva za kupovinu iste.