|

Naučnici najavili prekretnicu u dijagnosticiranju raka

Naučnici najavili prekretnicu u dijagnosticiranju raka
0
F
FENA
4.1.2011. u 12:53
1
komentara
0

dijeljenja
Naučnici najavili prekretnicu u dijagnosticiranju raka Foto: PA
Naučnici iz Bostona koji su otkrili testiranje krvi s kojim će se moći otkriti jedna ćelija raka među milijardu zdravih ćelija i farmaceutska firma Johnson & Johnson, objavili su u ponedjeljak da su udružili snage kako i taj test učinili dostupnim tržištu.
Četiri velika američka centra za rak istovremeno su najavila da će ove godine početi studije u kojima će koristiti to eksperimentalno testiranje krvi.

Odlutala ćelija raka u krvi znači da se tumor proširio ili je vjerovatno da će se proširiti, vjeruju mnogi ljekari. Test koji može otkriti te ćelije mogao bi transformirati liječenje mnogih vrsta raka, posebno raka dojke, prostate, debelog crijeva i pluća.

Američka TV-mreža Fox News ističe da je to jedan od najuzbudljivijih iskoraka u istraživanju raka u posljednjih desetak godina, u području gdje se medicina stalno razvija.

Godine 2007., istraživači Opće bolnice Massachusetts u Bostonu, razvili su "mikrofluidni čip", nazvan "CellSearch", koji može prebrojati odlutale ćelije raka u krvi, no taj test ne omogućava naučnicima da "uhvate" te ćelije i analiziraju ih.

Opća bolnica Massachusetts u ponedjeljak je objavila ugovor s firmom Veridex LLC, dijelom Johnson & Johnsona, o ispitivanju nove verzije tog testa.

Mikročip je opremljen desecima hiljada iglica pokrivenih antitijelima, oblikovanim tako da se prilijepe uz ćelije raka. Dok krv prelazi preko čipa, ćelija raka se izdvaja od ostalih i zadržava na iglici s antitijelima, navodi u izvještaju medicinski portal Health Day News.

Kod pacijenata s tumorima, ćelije raka kruže krvotokom tako da izumitelji novog testa kažu da on djeluje kao tekuća biopsija, bez potrebe za invazivnim uzimanjem uzoraka tkiva. Oni se nadaju da će u budućnosti taj test ponuditi način da se pretrage za rak rade drugim metodama, osim onih koje se koriste danas. No, jedan od neposrednih učinaka koji će se moći vidjeti već ove godine, jest da će ljekari moći pratiti nivo ćelija raka i prilagoditi liječenje kako bi postigli najbolje rezultate.

U septembru 2010., Fox News je emitovao posebnu emisiju "Pobijediti u ratu s rakom", u kojoj su intervjuirani neki od vodećih američkih stručnjaka u istraživanjima raka.

Zajednička je ocjena svih tih stručnjaka bila da se prešao dug put u posljednjih 40 godina u načinima na koji se dijagnosticira i liječi rak, te da ćemo u idućih nekoliko godina vidjeti kako se stvari dramatično mijenjaju u pozitivnom pravcu.

Vijest iz bolnice u Bostonu potvrđuje ta predviđanja i daje nadu milionima ljudi pogođenim rakom svakoga dana.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...