Zdravlje
0

Električni flaster pobjeđuje u borbi sa aknama

Sarajevo-x.com
Električni flaster visoke tehnologije bi mogao postati novi način liječenja akni.

Flaster djeluje stvarajući elektricitet koji uništava bakteriju povezanu sa nastankom akni.

Rezultati prvih testova su pokazali da akne skoro nestaju u periodu od tri dana, a izgled kože oko flastera je također poboljšan. Akne su vrlo česta pojava na koži, uglavnom kod adolescenata.

U nekim slučajevima akne se zadržavaju i u zreloj dobi. Jedna od 20 žena i jedan od 100 muškaraca koji su stariji od 25 godina ima ove simptome, navodi "Daily Mail".

Akne se obično pojavljuju na licu, a mogu se pojaviti na prsima i leđima. Ovo stanje je uzrokovano hormonima koji potiču lojne žljezde na povećani rad.

Ove žlijezde koje se nalaze gotovo na površini kože su spojene za folikul dlake. Njihova funkcija je da spriječe isušivanje što čine proizvodeći supstancu koja se zove sebum. Kod osoba koje imaju dosta akni, lojne žlijezde proizvode previše sebuma. Višak se mješa sa ćelijama kože i blokira folikul dlake. Bakterija koja se inače nalazi na koži može inficirati blokirane folikule što uzrokuje nastanak akni.

Tradicionalno liječenje akni podrazumijeva korištenje krema koje sadrže benzoil peroksid koji prevenira da mrtva koža blokira folikule i ubija bakteriju na koži. Druga mogućnost je pijenje antibiotika kako bi se uništila bakterija.

Kontracepcijske pilule koje kontrolišu nivo hormona mogu također pomoći.

Mnogi tretmani mogu trajati sedmicama, a neki predstavljaju rizik od sporednih efekata, uključujući suhu kožu, mučninu, višak kilograma i promjenu raspoloženja.

Novi tretman električnim flasterom, koji se koristi kao i obični flaster za jednokratnu upotrebu, pokazuje rezultate preko noći i nema sporednih efekata.

Flaster se sastoji od mrežastog materijala natopljenog specijalnim rastvorom koji, kada dodje u kontakt s kožom, stvara malo električno polje u kojem bakterija ne može preživjeti.

Flaster ima efekat i na okolnu kožu jer odvaja mrtvu slojeve i ubija bakteriju. Sadrži i salicilnu kiselinu koja uklanja mrtvu kožu koja blokira folikule, te azelaičnu kiselinu koja ubija bakterije u porama.

Ovaj flaster je proizvela kompanija "Oplon" sa sjedištem u Izraelu. U testovima koji slijede, stotinu ljudi će nositi flaster tokom noći ili u periodu od šest sati.

Rezultati istraživanja se očekuju krajem godine, a flaster bi trebao biti u prodaji za manje od dvije godine. Iako je dizajniran za jednu aknu, dizajneri razmatraju mogućnost da korisnici mogu veći flaster izrezati na manje dijelove koji im više odgovaraju.