Nauka
0

Nova pilula za mršavljenje zasiti kao i porcija špageta

Sarajevo-x.com
Italijanski istraživači razvili su pilulu koja se u kontaktu s vodom u želudcu pretvara u veću želatinastu smjesu, a za koju naučnici tvrde da će gojaznim ljudima olakšati mršavljenje stvarajući osjećaj sitosti u njihovom stomaku.

Istraživači tvrde da pilula za lakše mršavljenje ima isti efekat u želudcu kao i porcija špageta te da stvara osjećaj sitosti koji traje i do četiri sata. Pilula je sačinjena od gela i smatra se ozbiljnim oružjem u borbi protiv gojaznosti.

Lijek je do sada testiralo 20 dobrovoljaca, ali stručnjaci naglašavaju da je potrebno izvršiti dodatna ispitivanja prije puštanja lijeka u prodaju.

Profesor Luigi Ambrosio, vođa istraživačkog tima koji je zaslužan za razvoj ove pilule tvrdi da gel može imati iste posljedice kao i operacija tokom koje se izvrši smanjenje želudca.

Pilula za mršavljenje još je u fazi ispitivanja te zbog toga nema zvaničnog imena, a za testiranje ovog preparata prijavilo se već 90 volontera.

"Pilula bi se trebala piti 30 minuta prije obroka, a kroz digestivni trakt prolazi za šest sati. Konzumenti pilule mogu normalno jesti, ali neće im biti potrebne velike količine hrane", objasnio je profesor Ambrosio u razgovoru za BBC i najavio da bi se pilula na tržištu mogla naći već u maju naredne godine.