Kontroverzni poremećaji
0

Ne postoji lijenost, već usporenost tempa

Sarajevo-x.com
Izgubili ste daljinski i zaista ne možete ustati kako biste ga potražili i promijenili kanal na TV prijemniku? Ne brinite, to ne znači da ste lijeni, jednostavno patite od kognitivnog poremećaja koji uzrokuje usporenost tempa. Ili možda 'pobjesnite' kada zagubite ključeve automobila i ne možete ih pronaći? Ne brinite ni zbog toga, to je 'samo' znak poremećaja intermitentne eksplozivnosti, tvrde američki naučnici.

Ovi poremećaji bit će objavljeni u priručniku 'Diagnostics and Statistical Manual of Mental Disorders', koji se smatra psihijatrijskom 'Biblijom'.

Kako naučnici tvrde simptomi kognitivnog poremećaja usporenog tempa su pasivnost, pospanost i usporenost, odnosno osobine za koje se vjeruje da karakterišu ljenost.

No, Richard Bentall, profesor kliničke psihologije na Univerzitetu Bangor, odbacio je te dijagnoze ističući kako one nemaju nikakvog znanstvenog uporišta.

"Što više poremećaja ima tim više ima posla i za psihijatre koji imaju privatne klinike“, kazao je Bentall aludirajući na to da su poremećaji koji će biti objavljeni u priručniku zapravo izmišljeni.

No, američka Asocijacija ' Psychological', koja je sastavljala priručnik, tvrdi kako su te bolesti zapravo reflekcija promjena u današnjem društvu.

"Priručnik je sastavljen na temelju provjerenih znanstvenih činjenica“, kazao je dr. David Kupfer.

Također, američki naučnici tvrde da osobe koje stalno 'kukaju' i žale se vjerovatno pate od poremećaja ličnosti, a one koje, pak, 'burno reaguju' pate od intermitentne eksplozivnosti.

U priručniku koji će biti štampan 2013. godine riječi će biti i o seksualnim poremećajima, posebice o takozvanom poremećaju hiperseksualnosti. Naime osobe koje pate od tog poremećaja neprestano maštaju o seksu, bez ikakvog povoda, te ne razmišljaju da li će time povrijediti nekoga drugog.

Također, osobe koje imaju umanjenu želju za seksom klasificirane su u osobe koje pate od poremećaja seksualnog uzbuđenja.

No, brojni naučnici smatraju kako te dijagnoze nisu naučno utemeljene i kako su u suštini besmislene.

Ipak, Darrel Reiger, jedan od liječnika koji je radio na priručniku, demantovao je to da su dijagnoze 'nastale' pod utjecajem farmaceutskih kompanija, te dodao kako će novi priručnik biti od velike koristi svim psihijatrima te, između ostalog, pomoći im i da identifikuju osobe koje su suicidalne.

Američka Asocijacija Psychological izrađuje priručnik koji se temelji na provjerenim znanstvenim činjenicama i koji je koristan za liječnike i naučnike, objavio je britanski Daily Mail.