|

Naučnici zbunjeni: Gdje je nestalo ostrvo u Pacifiku

Naučnici zbunjeni: Gdje je nestalo ostrvo u Pacifiku
26
Klix.ba
22.11.2012. u 09:20
18
komentara
26

dijeljenja
Naučnici zbunjeni: Gdje je nestalo ostrvo u Pacifiku
Pješčano ostrvo u južnom Pacifiku, koje se od 2000. godine nalazi na brojnim mapama, među kojima su Googleove mape i mape australske mornarice, najvjerovatnije nikad nije ni postojalo.
Australski naučnici, koji su se zaputili u geološku ekspediciju na ovu misterioznu kopnenu masu, nakon 25 dana potrage utvrdili su da je na mjestu gdje se ostrvo navodno nalazilo voda duboka čak 1.400 metara.

Prilično veliko fantomsko ostrvo u Koralnom moru na Googleovim mapama nalazilo se na pola puta između Australije i Nove Kaledonije. U Timesovom atlasu svijeta identifikovano je kao ostrvo Sable, a australska mornarica nazvala ga je Sandy. Međutim, naučnici koji su bili na zadatku ispitivanja njegovih dijelova nisu ga mogli naći.

"Željeli smo ga provjeriti, ali su nam pomorske karte na brodu pokazale da je more u tom području vrlo duboko, oko 1.400 metara", kazala je AFP-u dr. Mary Seton sa Univerziteta Sydney. "Iako se ostrvo nalazi na Google Earthu i drugim mapama, kad smo otišli da provjerimo nije ga bilo. Uistinu smo zbunjeni. Ovo je sasvim bizarno. Kako se uopšte našlo na mapama? Mi to ne znamo, ali planiramo otkriti".

Steven Micklethwaite s Univerziteta Zapadna Australija kaže da se ekipa dugo šalila na račun Googlea kad su brodom prolazili kroz more na mjestu gdje se trebalo nalaziti ostrvo.

"Prikupili smo uzorke s morskog dna koje ćemo poslati relevantnim stručnjacima kako bi se unijele promjene na svjetske mape", izjavio je.

Produkt menadžer Google Mapsa za Australiju i Novi Zeland Nabil Naghdy je kazao da su oni konsultovali brojne pouzdane izvore dok su kreirali karte.

"Svijet se stalno mijenja, a držanje koraka s tim promjenama je posao koji nikad ne završava", rekao je Naghdy i pozvao sve korisnike da upozore Google putem opcije "Report a Problem" na donjem desnom uglu mape ukoliko otkriju bilo kakve nepravilnosti.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...