{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nestala polovina Velikog koraljnog grebena

2.10.2012. u 16:27
14
0
Nestala polovina Velikog koraljnog grebena
14
Nestala polovina Velikog koraljnog grebena
Foto: Arhiv/AFP
Najnovije istraživanje je pokazalo da je tokom posljednjih 27 godina nestalo pola površine Velikog koraljnog grebena u Australiji.
Eksperti su analizirali podatke o 217 individualnih grebena koji čine ovo mjesto svjetskog naslijeđa. Rezultati su pokazali da se površina koju pokrivaju koralji od 1985. godine do danas smanjila sa 28 posto na 13,8 posto.

Eksperti vjeruju da je do nestanka grebena došlo zbog oluja, najezde morskih zvijezda i klimatskih promjena, prenosi BBC.

Glen De'ath sa Australijskog instituta pomorskih nauka (AIMS) i njegove kolege su otkrili da su tropski cikloni, njih ukupno 34, odgovorni za 48 posto načinjene štete, dok su najezde morskih zvijezda odgovorne za 42 posto štete. Šteta nastala klimatskim promjenama i zagrijavanjem morske vode je procijenjena na 10 posto.

"Gubitak polovine početne površine je ozbiljan razlog za zabrinutost. Deseci hiljada vrsta su izgubili svoje prirodno stanište", kažu vođe istaživanja.

Kako kaže John Gunn, šef AIMS-a, kontrolisanje oluja i klimatskih promjena je nemoguće. Stoga će se institut okrenuti kratkoročnim rješenjima, kao što je spječavanje najezdi morskih zvijezda koje se hrane koraljima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: