Britansko kraljevsko društvo
0

Naučnici za osnivanje tijela za komunikaciju s vanzemaljcima

FENA
Grupa naučnika iz Britanskog kraljevskog društva (BKD) založla se za osnivanje internacionalnog tijela za poslove s vanzemaljskim civilizacijama.

Nezadovoljni saradnjom svjetskih vlada, prof. John Zarnecky i dr. Martin Dominick, u uvodnom dijelu dokumenta koji je pripremio BKD, pišu da se "nedostatak saradnje može nadomjestiti stvaranjem internacionalnog okvira istinskim globalnim naporima, kojima će rukovoditi tijelo koje je međunarodno politički legitimno".

Oni predlažu da Ujedinjene nacije, koje već imaju Komitet za mirnodopsko korištenje svemira, osnuju poseban komitet koji bi bio nadležan u slučaju da nas kontaktiraju vanzemaljaci - nešto poput nacionalnih ministarstava za vanjske poslove, ali sa svemirom.

Taj posao se ne smije shvatiti olako, jer onaj ko se odluči za kontakt s vanzemaljcima mora biti spreman na najgore, smatraju potpisnici članka koji je objavio britanski Guardian.

Oni svoj stav brane tezom da je evolucija vanzemaljaca vjerovatno slična Darwinovoj, iz čega zaključuju da "mali zeleni" moraju ličiti na nas bar kada je riječ o sklonosti ka nasilju i eksploataciji.

Jedan dio teksta bavi se i sudbinom svjetskih religija u slučaju da nas kontaktira neko iz svemira.

Ted Peters, profesor teologije, sugerira da bi religije doživjele kolaps, ali da bi se, poput feniksa, digle iz pepela.

"Teolozi sigurno neće ostati bez posla. Zapravo, pred njima će se javiti novi izazovi, jer će morati da redefiniraju klasična religijska uvjerenja zbog novih i širih vizija o Božijim stvorenjima", rekao je Peters.

Naučnici u tekstu izražavaju i opravdanu bojazan, pa traže da se njihov prijedlog o pripremi komunikacije s vanzemaljcima što prije uvaži. No, uprkos opsežnom članku, ostalo je nejasno ko je danas kvalificiran za komunikaciju s vanzemaljcima. Uprkos internetskim društvenim mrežama Facebook i Twitter, kao i Ipodu i Skypeu - teško da bi bilo koji čovjekov način komunikacije bio primjenjiv, prenosi Radio Deutsche Welle.