|

"Sami smo u svemiru, nema vanzemaljskog života"

"Sami smo u svemiru, nema vanzemaljskog života"
0
S
Sarajevo-x.com
23.1.2011. u 15:00
40
komentara
0

dijeljenja
"Sami smo u svemiru, nema vanzemaljskog života"
Ne postoje šanse za pronalaskom izvanzemaljskog života jer su uslovi na svim planetama isuviše neprijateljski, tvrdi vodeći svjetski astronom Howard Smith.
Nakon analize više od 500 otkrivenih planeta viši astrofizičar na Harvardu Howard Smith iznio je tvrdnju da smo posve sami u univerzumu. Kako je istakao, na svim do sada pronađenim planetama uslovi su ekstremni te je život, kakav mi poznajemo, jedino moguć na Zemlji.

"Utvrdili smo da se većina drugih planeta i sunčevih sistema potpuno razlikuju od naše planete i Sunčevog sistema. Planete su isuviše negostoljubive", rekao je Smith, prenosi Daily Telegraph.

On je spomenuo i zvijezdu HD10180, tačnije nedavno otkriveni solarni sistem koji se sastoji od zvijezde i sedam planeta.

Planeta slična Zemlji

Vladalo je veliko uzbuđenje kada je otkriveno da je jedna planeta izgledom i veličinom slična Zemlji, no uzbuđenje je splasnulo veoma brzo nakon što je utvrđeno da su uslovi isuviše neprijateljski. Naime, planeta je pretopla i neprihvatljiva za život.

"Mnoge od ostalih pronađenih planeta imaju eliptične orbite, što uzrokuje ogromne razlike u temperaturi, te je samim time nemoguć razvoj života kakav mi poznajemo", tvrdi Smith.

No, druga grupa naučnika ne slaže se s njim. Naime astronomi tvrde da postoji šansa za pronalaskom izvanzemaljskog života i to na planeti Gliese 581, koja je veoma slična Zemlji i ima vodu i atmosferu.

Nemoguće ostvariti kontakt

Profesor Steven Vogt s Instituta Carnegie u Washingtonu nedavno je izjavio da je 100 posto siguran da bi ta planeta podržavala život.

No, profesor Smith je odbacio te tvrdnje ističući da čak i ako neke od planete podržavaju život, ljudima će biti nemoguće uspostaviti kontakt s njima.

"Bilo kakva nada za pronalazak života na drugim planetama mora biti ograničena i to u prostoru od najviše do 1.250 svjetlosnih godina od naše planete kako bismo mogli primiti ili poslati signal vanzemaljcima. Čak i ako do nas ili do njih stignu ti signali bit će potrebno nekoliko decenija ili stoljeća da se ostvari prvi pravi kontakt", istakao je Smith.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...