Smanjenje cijena hljeba i žitarica
0

Naučnici će uzgajati pšenicu otpornu na sušu i bolesti

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici će potrošiti 8,3 miliona eura u projektu u kojem će uzgojiti pšenične kulture koje daju veće doprinose. Oni se nadaju da će osobine koje ima divlja pšenica pomoći pri uzgajanju vrsta koje su otporne na sušu, bolesti i štetočine.

Pšenica je zajedno sa rižom najpopularnija žitarica, a svake godine žetva iznosi oko 550 miliona tona širom svijeta. Ova je žitarica u milosti ili nemilosti prirode, jer je prošlogodišnja ruska žetva uništena sušom i požarima. Poplave u Pakistanu i klizišta u Kini su također doprinijeli visokim cijenama.

Žitarice sa većim prinosima bi trebale smanjiti cijene i povećati dostupnost u sve brojnijem svijetu.

"Postoji velika potreba za poboljšanjem prinosa. Procjenjuje se da ćemo u sljedećih pedeset godina morati prikupiti usjeve koji su prikupljeni od početka agrikulture prije čak 10.000 godina", rekao je vođa projekta, prof. Graham Moore. U projektu će se koristiti informacije o genetici pšenice koje su prikupljene prošle godine kako bi se pratile ključne osobine ove žitarice tokom generacija. Međutim, planovi za stvaranje genetski modificiranih žitarica ne postoje. Prvi komercijalni usjevi se mogu očekivati 2024. godine, objavio je Daily Mail.