Milijarda gladuje
0

Visoke cijene hrane sve do 2015.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stručnjaci Svjetske banke (WB) predviđaju da će sve do 2015. godine cijene hrane biti nestabilne, a cijene žitarica više od prosječnih.

Cijene nekih osnovnih tipova hrane približavaju se ili premašuju najviši nivo iz 2008. kada su visoke cijene u nekim zemljama izazvale demonstracije sa ljudskim žrtvama.

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick navodi da je rizik od rasta cijena hrane najveći izazov s kojim se suočava većina zemalja u razvoju.

U najsiromašnijim zemljama obitelji troše dvije trećine svoga novca na hranu, pa ih ova povećanja cijena veoma teško pogađaju.

Stručnjaci WB-a navode da u svijetu možda živi milijardu ljudi koji pate od gladi. Više cijene hrane mogle bi primorati siromašne ljude da odustanu od zdravstvenog osiguranja ili od daljeg obrazovanja, prenijela je VoA u četvrtak.

Ti komentari iznijeti su nakon izvještaja da klimatski problemi u ključnim područjima za uzgajanje usjeva kao i veća potražnja za hranom dovode do rasta svjetskih cijena pšenice, riže, kukuruza, šećera i drugih namirnica.