{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Genetski modificirana hrana spašava svijet?

F
25.1.2011. u 11:23
0
3
Genetski modificirana hrana spašava svijet?
0
Genetski modificirana hrana spašava svijet?
Foto: AFP
Daily Telegraph se u utorak osvrće na izvještaj komisije britanske vlade prema kojem svijetu prijeti nestašica hrane, pa je potrebno primijeniti nekoliko rješenja među kojima i veću upotrebu genetski modificirane hrane.
List se u uredničkom komentaru priklanja stavu da gladovanje svjetske populacije treba spriječiti, pa u tom smislu i dozvoliti veću upotrebu genetski modificirane hrane.

Daily Telegraph piše da će u narednih 60 godina broj stanovnika na našoj planeti dostići 9,2 milijarde. Predviđanja o porastu populacije prije nekoliko desetljeća izazivala su apokaliptična upozorenja o gladi i prenapučenosti, pa se planeta ipak prehranila, zaključuje list u svom komentaru.

Sličnog su stava, nastavlja, i francusko ministarstvo poljoprivrede i Udruženje inženjera strojarstva koje je zaključilo da se devet milijardi ljudi može prehraniti ako tehničke mogućnosti budu bolje iskorištene.

Narimjer, navodi Daily Telegraph, polovica hrane koja se proizvede u Africi istrune prije nego što stigne do svojih kupaca. To bi recimo, mogle da promijene odgovarajuće hladnjače i bolji putevi, zaključuje list.

Komisija znanstvenika koju je osnovala britanska vlada, međutim, upozorila je kako je neophodno naći niz rješenja - od toga da se tradicionalna poljoprivreda učini efikasnijom, do uvođenja genetski modificiranih žitarica.

Daily Telegraph u komentaru zaključuje da su organizacije za zaštitu okoliša suviše dugo vodile kampanju protiv GM proizvoda te da izvještaj britanskih znanstvenika šalje pravi signal ne samo u pravcu za veće korištenje GM hrane već i za upotrebu nanotehnologije i kloniranja stoke, a sve to da bi se izbjegla masovna glad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: