|

Zemlja će 2050. godine biti neprepoznatljiva

Zemlja će 2050. godine biti neprepoznatljiva
0
S
Sarajevo-x.com
21.2.2011. u 08:59
57
komentara
0

dijeljenja
Zemlja će 2050. godine biti neprepoznatljiva
Planeta Zemlja mogla bi postati neprepoznatljiva do 2050. godine zbog borbe rastućeg broja stanovnika za sve oskudnijim resursima, upozorili su stručnjaci na velikoj naučnoj konferenciji održanoj u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja AFP.
Ujedinjene nacije predviđaju da će broj stanovnika ove godine dostići cifru od sedam milijardi stanovnika, a da će 2050. godine na Zemlji živjeti devet milijardi stanovnika, s tim da će broj stanovnika najviše rasti u siromašnim zemljama, Africi i Južnoj Aziji.

Prema predviđanjima stručnjaka Jasona Claya iz World Wildlife Funda, za prehranjivanje svih usta u narednih će 40 godina biti potrebno više hrane nego što je bilo potrebno u posljednjih osam hiljada godina.

On je upozorio da će 2050. godine zemlja biti neprepoznatljiva ukoliko se ovakav trend nastavi.

U narednih 40 godina očekuje se i porast prihoda, što će još više povećati potražnju za hranom. Kako se stanovnicima povećavaju prihodi tako se i mijenja potreba za hranom, pa će jesti više mesa nego kada su imali manje novca.

"Više ljudi, više novca, veća potrošnja, a ista planeta"; rekao je Clay, upozoravajući naučnike i vlade da počnu mijenjati način proizvodnje hrane.

Stručnjaci za demografiju pak upozoravaju na potrebu finansiranja programa planiranja porodica, kako bi pomogli u kontroli rasta broja stanovnika, posebno u zemljama trećeg svijeta.
Prijavi grešku


Komentari (57)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...