Predviđanja UN-a
0

Na kraju vijeka na Zemlji će živjeti čak 27 milijardi ljudi?

SRNA
Broj stanovnika Zemlje već ove godine dostići će brojku od sedam milijardi! U posljednjih 60 godina, od 1950. prosječan broj djece u svijetu se prepolovio. Sa pet na 2,5 po ženi. "To je posljedica razvoja i uspješnog planiranja porodice", kaže Tomas Bitner, zamjenik šefa Odjeljenja za demografiju pri UN.

I tu je kraj dobrih vijesti. Jer, upravo u najsiromašnijim zemljama čiji stanovnici žive u vrlo teškim uslovima, još se rađa previše djece.

Kada bi stope nataliteta ostale kakve su sada, na kraju ovog vijeka na svijetu bi živjelo oko 27 milijardi ljudi, četiri puta više nego sada!

Samo u Nigeriji teoretski bi živjelo dva miliona ljudi više. Nasuprot tome, u Njemačkoj bi se broj stanovnika prepolovio, a u Kini smanjio za 500 miliona. Međutim, prognoze UN zasnivaju se na drugim pretpostavkama, kaže Bitner.

"One, uglavnom, polaze od toga da će se dominantni trendovi iz prošlosti, pristup mjerama za planiranje porodice, smanjenje mortaliteta - i ubuduće nastaviti. Uključujući tu i druge napore, ali posebno mjere za planiranje porodice i smanjenje smrtnosti majki i djece", navodi on.

Osnovu pretpostavke da će se broj djece po ženi u siromašnim i najsiromašnijim zemljama i dalje smanjivati, demografi UN temelje na očekivanju da će na Zemlji živjeti 10 milijardi stanovnika u 2100. godini.

Ali, ukoliko prosječni broj djece bude veći samo za pola djeteta, vijek će se završiti sa 16 milijardi ljudi. To je najviša varijanta i stručnjaci UN i nju smatraju realističnom.

U najnižoj varijanti, sa pola djeteta po ženi manje, svjetsko stanovništvo bi se do kraja ovog vijeka čak smanjilo i imalo bi šest milijardi- što znači manje nego danas. Ta velika razlika od deset milijardi pokazuje veliki uticaj manje ili više uspješne demografske politike.

Renate Ber iz zadužbine "Svjetsko stanovništvo" kaže da je "korektura prognoza za 2050 godinu, odnosno povećanje za 200 miliona objašnjava  činjenicom da nije došlo do smanjenja prosječnog broja dece, kao što se to očekivalo 2008, a to je  znak za uzbunu".