|

Zemlji prijeti prenapučenost, glad i ratovi

Zemlji prijeti prenapučenost, glad i ratovi
0
S
Sarajevo-x.com
14.1.2011. u 11:38
60
komentara
0

dijeljenja
Zemlji prijeti prenapučenost, glad i ratovi Foto: AFP
Svake naredne godine Zemlja će biti bogatija za 75 miliona stanovnika, te će do 2075. godine broj dosegnuti do 9,5 milijardi. Ukoliko već sada ne dođe do drastičnih promjena, planeta će se suočiti sa velikom opasnošću. Najveći problem predstavljat će nedostatak vode, hrane, energije i skloništa, tvrde naučnici.
Nekontrolisani rast populacije i prenapučenost mogli bi uzrokovati ratove i glad, tvrde naučnici u najnovijem izvještaju nazvanom "Population: One Planet, Too Many People?"

Rast stanovništva, pogotovo u zemljama u razvoju, naučnici su definirali kao izazov stoljeća. Tvrde da je prenapučenost veća prijetnja Zemlji nego klimatske promjene, zbog kojih će svakako doći do sve veće migracije ljudi, pogotovo onih koji trenutno borave u ne tako gostoljubivim regijama.

Sedamdeset inžinjera iz cijelog svijeta, koji su radili studiju, tvrde da će do 2030. godine potreba za vodom porasti za 30 posto, dok će se potražnja za poljoprivrednim proizvodima udvostručiti do 2050. godine.

Građanski nemiri

Gradovi će postati prenapučeni, a sve to će rezultirati globalnom glađu, žeđu, užasnim uslovima života, što bi opet lako moglo dovesti do građanskih nemira, pa čak i ratova.

"Potkraj stoljeća svijet će se suočiti s velikim izazovima, ponajprije ogromnim rastom populacije. Da bi se Zemlja s tim izborila, potrebno je hitno reagovati", kazao je Tim Fox, naučnik koji je predvodio tim stručnjaka.

On je istakao da je neophodno reducirati nepotrebnu potrošnju energije i kontrolisati potrošnju prirodnih resursa.

Napredna ulaganja

Prema proračunu naučnika, troškovi naprednih rješenja, zahvaljujući kojima bi se lakše podnijela prenapučenost, iznose nekoliko biliona dolara. No, ulaganja bi bila moguća ukoliko bi bogate zemlje bile spremne dijeliti svoje ekonomske i tehničke resurse.

Inače, u Evropi se očekuje pad broja stanovništva za 20 posto do 2050. godine. Međutum, rast globalnog stanovništva će ipak biti osjetan u svim dijelovima svijeta, prenijele su svjetske agencije.
Prijavi grešku


Komentari (60)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...