Život izvan Zemlje?
47

NASA: Saturnov mjesec Encelad i Jupiterova Europa su "nastanjiva mjesta"

Klix.ba
NASA je objavila da su Saturnov mjesec Encelad i Jupiterova Europa "nastanjiva područja", odnosno da njihovi predjeli oko kojih izvire topla voda i tečni vodik vjerovatno mogu podržavati život.

Sve što je potrebno za održavanje života pronađeno je na drugom ledenom svijetu u našoj blizini.

Podatke su prikupila letjelica Cassini koja je na Enceladu pronašao molekularni hidrogen koji je jedan od osnovnih dijelova života na Zemlji.

"Prisutnost vodika je referentna tačka koja govori da postoje hidrotermalne aktivnosti unutar ovog tijela, a to je zanimljivo jer znamo šta je u našim okeanima koji su važna mjesta, prepuna života i vjerovatno su jedan od prvih mjesta gdje se život se dogodilo na Zemlji", rekao je Hunter Waite, glavni autor Encelad studije.

Naučnici vjeruju da je vodik nastao iz hidrotermalne reakcije između okeana mjeseca i njegove stjenovite jezgre.

"Prilično smo sigurni da je unutrašnji okean Encelada nastanjiv i moramo se vratiti i istražiti ga dalje", rekao je Hunter Waite.

Europa

Teleskop Hubble pokazao je da voda izbija na najtoplijem dijelu Jupiterove Europe. Ovo je drugi put da je tzv. perjanica vode uočena na istom mjestu.

"Ovo je značajno jer ostatak planete nije lako predvidjeti ili razumjeti, a ovo se događa drugi put na najtoplijem mjestu", rekao je Britney Schmidt, autor studije Europa.

Encelad, jedan do satelita koji kruži oko Saturna, sadrži hemikalije koje su pronađene na Zemlji i i iniciraju da je to područje nastanjivo, što sugerira da bi ispod površine ledom pokrivenog okeana moglo biti živih bića.

Naučnici su dugo vremena mislili da je Encelad jedan od glavnih kandidata za život u našem Sunčevom sistemu, a najnovija istraživanja pokazuju da bi zaista mogao biti nastanjivo područje.