Nauka
20

NASA pronašla organsku materiju na Ceresu

Klix.ba
Naučnici koji tragaju za životom van Zemlje pronašli su organski materijal na Ceresu, patuljastoj planeti koja se nalazi između Marsa i Jupitera.

Materijali na bazi ugljika, slični onima koji su izgradili život na Zemlji, otkrio je NASA-ina svemirska sonda Dawn.

Molekularni spojevi u materijalu se ne mogu identifikovati, ali odgovaraju mineralima poput onih u katranu.

"Ovo otkriće ukazuje na to da početni materijali u solarnom sistemu sadrže esencijalne elemente, odnosno tzv. građevinske blokove života. Ceres je ovo pronašao sada, ali možda će daljnjim istraživanjem otkriti kompleksniju strukturu i dinamiku sličnu Zemljinoj", rekao je naučnik Christopher Russell koji radi na sondi Dawn.

Planeta veličine Texasa Ceres koja je prekrivena stijenama i ledom, najveći je objekat u pojasu asteroida i udaljena je tri puta više od Sunca nego Zemlja. Njen sastav odražava materijale koji su prisutni u dijelovima Sunčevog sistema kada je nastajao prije 4,5 milijarde godina.

Organski materijal je pronađen u blizini kratera velikog 50 kilometara na sjevernoj polulopti Ceresa. Ovim se Ceres priključio Marsu, te satelitima Jupitera i Saturna, na kojima naučnici tragaju za dokazima života.

"Ovo otvara mogućnost da se primitivni život mogao razvijati na Ceresu. Mislim da su ove organske molekule naprednije od mikrobiološkoh života. To nam govori da ovu planetu moramo istražiti dodatno", rekao je naučnik Michael Kuppers iz Evropskog svemirskog centra.