Lansiranje 5. maja
6

NASA-ina svemirska letjelica će zakopati ispod površine Marsa

Klix.ba
NASA planira novu misiju na Mars, a ovog puta će koristiti svemirsku letjelicu koja će moći zakopati duboko ispod površine ove planete kako bi je naučnici mogli bolje proučiti.

Radi se o svemirskoj letjelici InSight koja će biti lansirana 5. maja iz zračne baze Vandenbergu u Californiji uz pomoć rakete Atlas V 401 u 4:05 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 13:05 sati po našem vremenu.

To će biti prva NASA-ina misija na drugu planetu čije će se lansiranje obaviti sa Zapadne obale, a lansiranje će vidjeti milioni ljudi u Južnoj Californiji, od Santa Marije pa do San Diega. NASA-ine prethondne interplanetarne misije su lansirane iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Ako sve prođe prema planu, nakon šestomjesečnog putovanja će svemirska letjelica teška 358 kilograma sletjeti na površinu Marsa 26. novembra te se tako pridružiti pet ostalih NASA-inih letjelica koje se već nalaze iznad Marsa.

Letjelica InSight će pomoći naučnicima da kreiraju prvu detaljnu mapu "unutrašnjosti" Marsa. Također, InSight nema točkove, tako da, kada sleti na određenu lokaciju, ona tu ostaje. Međutim, može prikupljati uzorke tla za analizu, a posjeduje i robotsku ruku dugu 2,4 metra, koja će postaviti seizmograf na tlo kako bi on mogao detektovati zemljotrese na Marsu. Drugi instrument će kopati do dubine od pet metara, što je dublje u odnosu na bilo koji drugi instrument poslan na Mars.

Ruka posjeduje kameru koja će praviti 3D fotografije u boji, kao i kameru na samoj letjelici čiji je zadatak snimanje širokih kadrova. Prva fotografija će biti napravljena sat vremena od nakon slijetanja te će biti dostupna na Zemlji istog dana. Fotografije lokacije slijetanja bismo trebali imati za manje od sedam dana.

InSight posjeduje i sistem koji će naučnicima pomoći da saznaju više o obliku same planete, a predstavljat će i jednu od najboljih meteoroloških stanica ikad postavljenih na Marsu, koja će mjeriti pritisak, vjetar, i temperaturu u periodu od godinu dana.

Planirano je da misija traje dvije godine, ali ako sve bude uredu, mogla bi biti produžena.

NASA-ina letjelica neće sama na Mars, jer će joj se pridružiti još dvije letjelice veličine kofera, koji će ostati iza InSighta u orbiti Marsa. To je dio NASA-inog eksperimenta čiji je cilj ustanoviti da li se mogu koristiti za prenošenje podataka na Zemlju.