U uspješnoj misiji
51

NASA-in rover Curiosity je na Marsu duže od 4.000 dana

D. B.
Rover američke svemirske agencije NASA-e pod nazivom Curiosity, nalazi se na na Crvenoj planeti duže od 4.000 marsovskih dana nakon što je sletio 2012. godine.

Curiosity je napravio ogroman napredak u razumijevanju prošlosti Marsa i trenutnog okruženja te pokušava ustanoviti da li je Crvena planeta ikada podržavala život mikroba. NASA sada proslavlja njegov uspjeh, a rover je i dalje u dobrom stanju i nakon 11 godina te je uspješno prikupio svoj 39. uzorak.

"Vrste sulfata i karbonata koje su identificirali Curiosityjevi instrumenti u protekloj godini pomogle su nam da razumijemo kakav je Mars bio davno. Očekivali smo ove rezultate decenijama, a sada će nam Sequeoia reći još i više", rekao je Ashwin Vasavada, naučnik iz projekta Curiosity u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon.

Uzorak nazvan "Sequoia" će vjerovatno otkriti više od promjenama klime i nastanjivosti Marsa dok je ova regija postajala bogatija sulfatima.

Curiosity se trenutno penje na Mount Sharp, planinu visoku 5 kilometara u krateru Gale. Slojevi ove planine su nastajali u različitim fazama historije Marsa te pružaju dokaze o promjeni temperature planete. S obzirom na surovo okruženje, Curiosity je još uvijek u dobrom stanju, no jedan od točkića Mastcam kamere za filtere se zaglavio. Stoga je sposobnost kamere da posmatra sastav stijena s udaljenosti ograničena na fotografisanje sa samo jednim filterom.

"Ako se ovaj problem ne riješi, misija bi se mogla oslanjati na desni Mastcam veće rezolucije i fokalne daljine od 100 mm kao na primarni sistem fotografisanja u boji. To će utjecati na način na koji tim izviđa naučne ciljeve i rute rovera. Desna kamera mora napraviti devet puta više fotografija od lijeve kako bi pokrila isto područje. Timovi bi imali smanjenu sposobnost opservacije detaljnog spektra boja stijena iz daljine.", navodi NASA u blogu.

Tim misije pokušava pronaći rješenje, no moguće je da će u budućnosti morati koristiti ispravnu Mastcam kameru kao glavni sistem fotografisanja u boji.

Curiosity bi trebao godinama istraživati Mount Sharp. Pojava solarne konjukcije u kojoj Mars nestaje iza Sunca, zbog čega se prekida komunikacija s roverom, tim planira višesedmičnu pauzu u novembru. Međutim, Curiosity će nastaviti istraživati Mount Sharp nakon solarne konjukcije kako bi otkrio što više informacija o prošlosti i sadašnjosti Marsa.