{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naš svemir "odzvanja": Naučnici detektovali vibracije u prostor-vremenu

Klix.ba
1.7.2015. u 21:00
41
79
Naš svemir "odzvanja": Naučnici detektovali vibracije u prostor-vremenu
41
Vjerovatno ste čuli da se naš svemir širi, ali vjerovatno niste znali da se on ponaša i kao veliko i poprilično nježno zvono.
Vremenska linija života našeg svemira
Vremenska linija života našeg svemira


Vibracije koje naš svemir proizvodi nisu dovoljno snažne da ih osjetite jer oscilacije traju u rasponu od milijardu godina. Pronalazak koji je objavljen u naučnom magazinu Astronomical Journal implicira da naš svemir, pored činjenice da se širi, doživjava i specifičnu vibraciju.

Također, podaci prikupljeni tek nedavno ukazuju da su „udarci svemirskog zvona“ vremenom sve zagušeniji. Za razliku od žestokih vibracija ubrzo nakon Velikog praska, one su danas jedva primjetne.

Vremenska linija svemira uz prikaz vibracija
Vremenska linija svemira uz prikaz vibracija


Otkriće "svemirskog zvona" učinjeno je sasvim slučajno na Univerzitetu u Južnom Mississippiju, a iza njega stoje Harry Ringermacher i Lawrence Mead.

Prilikom pokušaja da kreiraju grafikon koji opisuje razmjer svemira u odnosu na njegovu starost, njihovi podaci pokazali su neočekivane oscilacije koje su nazvali "tranzicije".

"Analizirajući informacije shvatili smo da naš svemir posjeduje više od jedne tzv. 'tranzicije'. Zapravo, pronašli smo ih sedam nakon čega smo shvatili da je sam prostor u tim periodima ubrzavao svoje širenje nakon kratkotrajnog usporavanja tog procesa", objasnio je Ringermacher.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: