{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naša planeta ima specifičan zvuk, a naučnici napokon znaju odakle dolazi

16.4.2015. u 19:00
4
23
Naša planeta ima specifičan zvuk, a naučnici napokon znaju odakle dolazi
4
Naša planeta ima specifičan zvuk, a naučnici napokon znaju odakle dolazi
Ne možete da osjetite, ali pod našim nogama dešava se konstatna vibracija koja prožima cijelu planetu Zemlju koja podsjeća na neprestano zujanje.
Prema rezultatima posljednjeg istraživanja pod okriljem organizacije GTL (Geophysical Research Letters), taj do sada tajanstveni zvuk najvjerovatnije potječe od svjetskih okeana i njihovih talasa.

Iako se i ranije pretpostavljalo da duboki podvodni talasi imaju neke veze sa mikroseizmičkim fenomenom zvuka Zemlje, ideja nije mogla da podrži pojavu cijelog spektra vibracija koje se pojavljuju na seizmološkim uređajima, piše Live Science.

Raspon pojave zujanja polazi od najenergičnijih "udara" od tri do 10 sekundi, pa sve do dugačkih zvukova od 13 do 30 sekundi.

Francuski istraživači i okeanografi pri FALOS-u (Fabrice Ardhuin of Laboratoire d'Océanographie Spatiale) sada smatraju da dva načina zujanja mogu objasniti ovu globalnu pojavu. Naime, podvodni talasi koji se sudaraju kreiraju zvuk koji traje do 13 sekundi, a talasi koji se kreću duž grebena na morskom dnu stvaraju dugotrajne vibracije poput zvuka zvona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: