{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naš mozak radi čudne stvari dok spavamo

15.9.2014. u 20:07
5
26
Naš mozak radi čudne stvari dok spavamo
5
Naš mozak radi čudne stvari dok spavamo
Izgleda da naš mozak radi puno više dok spavamo nego što se mislilo, a novo istraživanje pokazalo je da fascinantni organ identificira i kategorizira riječi dok sanjamo.
"Otkrili smo da mozak može biti puno aktivniji", rekao je Sid Kouider, kognitivni neuronaučnik iz pariskog visokoškolskog društva Ecole Normale Supérieure dodavši da dok spavamo dijelovi našeg mozga nastavljaju skupljati informacije iz okoline i pripremati ga za šabloniziran odgovor.

Naučnici su za istraživanje koristili elektroencefalograme kako bi snimili moždanu aktivnost 18 muškaraca i žena dok su rješavali zadatak klasificiranja riječi.

Zadatak je uključivao pritisak dugmeta koristeći desnu ili lijevu ruku, u zavisnosti da li se riječ odnosi na životinju ili objekat.

Nakon rješavanja testa u budnom stanju, osobe su premještene u tamnu sobu kako bi nastavili zadatak dok "padaju" u san.

Zaključeno je da se iste moždane aktivnosti koje se javljaju pri pritisku desnog ili lijevog dugmeta, u zavisnosti od klase riječi, pojavljuju i dok spavamo.

Jedina razlika je ta što je osobama u snu potrebno dva ili tri puta više vremena da odluče u koju klasu smjestiti zadane riječi, prenosi BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: