Nauka
4

Najavljeno istraživanje najdubljih i najmističnijih dijelova okeana

Klix.ba
Nereus - vozilo koje će koristiti istraživači
Nereus - vozilo koje će koristiti istraživači
Naučnici planiraju istražiti najdublje i najhladnije okeanske brazde na Zemlji. To će biti prvi korak u istraživanju mističnih dubina koji bi trebao trajati tri godine.

Udubina Kermadec u okeanu je duboka 10.047 metara i nalazi se kod Novog Zelanda u Tihom okeanu. Struje koje dolaze od Antartika čine ovu brazdu jednim od najhladnijih okeanskih kanjona na svijetu.

Tim će istraživati živa bića prikupljajući DNA. Istraživat će i dubokookeanske nastambe koristeći vozila na daljinski pogon kakva posjeduju Nacionalna naučna fondacija i Univerzitet u Aberdeenu, u Škotskoj.

Naučnici su do sada već jednom pretraživali ovu udubinu i pronašli su nekoliko čudnih bića, kao što su amfipodi koji žive na šest kilometara dubine i imaju tijelo ljuskara.

"Relativno slabo poznajemo život i živa bića u okeanskim udubinama, najdubljim morskim nastambama na Zemlji", rekao je Tim Shank, biolog na institutu Woods Hole Oceanographic, jednoj od organizacija koja učestvuje u istraživanju.

Bića koja žive u dubinama, pod ogromnim pritiskom i bez svjetlosti preživljavaju jedući jedni druge, ali i nutricijente koje donose struje.

Rasprostranjene su najviše oko ivice Tihog okeana, duboke okeanske brazde označavaju subdukcijske zone, gdje se dvije tektonske ploče podvlače jedna pod drugu. Ploča koja tone ispod zemljine površine kreira duboke kanjone ili brazde.

Sav rad istraživača će biti objavljen sa broda koji učestvuje u istraživanju i moći će se pronaći na web-stranici ekspedicije.