Starman za volanom
17

Muskov Tesla Roadster prošao orbitu Marsa

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Crveni sportski automobil Tesla Roadster kojeg je Elon Musk raketom poslao u svemir upravo je prošao orbitu Marsa, saopćeno je iz kompanije SpaceX.

"Naredna lokacija je restoran na kraju univerzuma", navedeno je na Twitter profilu kompanije SpaceX.

Restoran na kraju univerzuma je referenca na roman "Vodič kroz Galaksiju za autostopere" Douglasa Adamsa. Odavno je poznato da je vlasnik SpaceX-a Elon Musk veliki fan ovog romana, a to dodatno dokazuje i natpis "Ne paniči" koji se nalazi na instrument tabli Teslinog automobila koji je poslan u svemir. Osim toga, Muskov junak Starman ime je dobio po istoimenoj pjesmi David Bowieja koja je snimljena 1972. godine.

Musk kaže da je mnogo zabavnije lansirati ovakav duo u svemir nego neki jednostavni predmet slične težine. Prema posljednjim procjenama, ovaj duo bi trebao proći pored Zemlje 2091. godine, a pored puta će vjerovatno biti Venera ili Zemlja na koje bi se Tesla mogla srušiti u narednih deset do dvadeset miliona godina.

Kretanje Starmana možete pratiti na ovoj stranici, a naredna misija rakete Falcon je dostavljanje komunikacijskog satelita za Saudijsku Arabiju i planirana je u januaru 2019. godine.