Prvi u životinjskom svijetu
0

Makaki majmuni poput ljudi komuniciraju glasovima

Sarajevo-x.com
U novoj studiji ispitivani su makaki majmuni koji žive na Tajvanu, gdje su naučnici otkrili da majmuni izbjegavaju dugačke komunikacije i oglašavanja. Makaki majmuni koriste samo jedan glas u komunikaciji, što je slučaj i s ljudima. Ovo baca novo svjetlo na porijeklo ljudskog jezika, ističu naučnici u žurnalu "Biology Letters".

Veza između duže riječi i toga koliko se ona često koristi zove se "zakon sažetosti".

"Po ovom zakonu riječi koje često koristimo su veoma kratke, i više ih koristimo nego duge riječi. Ukoliko bi njih stalno koristili konverzacija bi trajala mnogo duže. Komunikacija s kratkim glasovima je efikasnija. Ovo važi za sve jezike na svijetu", rekao je dr. Stuart Semple s Univerziteta Roehampton iz Velike Britanije za BBC.

Kako bi se otkrilo da li je potreba da se "skrati priča" u komunikaciji prisutna i u životinjskom svijetu kao i ljudskom, fokusirali su se na makaki majmune koji žive na Tajvanu. Poznato je da oni posvećuju pažnju verbalnoj komunikaciji.

Imaju repertoar od 35 različitih zvukova, a mnogima od njih značenje tek treba da se utvrdi. Naučnici su istraživali vezu između trajanja oglašavanja i brzine iskazivanja.

"Kod ove vrste majmuna gunđanje i pozdravi su skraćeni, a to je njihov svakodnevni govor. Zvukovi kao što su krikovi ili cviljenje traju duže ali se i rijetko kad čuju", rekao je prof. Semple.

Ovo je prvi put da je uočena verbalna komunikacija između vrste koja nije ljudska.