{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poštivanje starijih je genetska osobina ljudi

S
6.1.2010. u 22:00
0
7
Poštivanje starijih je genetska osobina ljudi
0
Poštivanje starijih je genetska osobina ljudi
Poštovanje koje osjećamo prema starijim osobama nema samo veze s lijepim manirima. Francuski naučnici s Univerziteta Rennes otkrili su da bi moglo biti povezano s našom genetikom.
Do ovih zaključaka su došli nakon što su pratili ponašanje grupe od devet majmuna koji potiču iz zapadne Afrike. Majmuni su, kao i većina ljudi, pažljivo slušali i pratili kad bi neko stariji pokušao da komunicira s njima. Stariji članovi iz grupe bili su komunikativniji te su imali veće šanse da mlađi majmuni reaguju na njih.

Otkriće da majmuni, kao i ljudi, poštuju starije članove zajednice podstiče ideju da je ovaj manir više usađen u našu genetiku nego naknadno naučen.

"Godine su bile ključni faktor u komunikaciji među primatima. Stariji su više govorili od mlađih. Uprkos tome izazivali su reakcije kod mladih i dobivali odgovore od njih", tvrdi jedan od francuskih istraživača prenosi Daily Mail.

Također su istakli da se starijim osobama poklanja više pažnje zato što imaju životno iskustvo i koliko toliko stabilniju ulogu u društvu u odnosu na mlađu populaciju.

Proučavanjem majmuna iz zapadne Afrike naučnici su došli do zaključka da njihovo oglašavanje možda krije tajnu kako je ljudski jezik evoluirao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: