{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kad je raspoložen, pas maše repom ulijevo

S
31.1.2010. u 23:33
0
3
Kad je raspoložen, pas maše repom ulijevo
0
Kad je raspoložen, pas maše repom ulijevo
Svako zna da kad su uši psa podignute uvis i pritom veselo maše repom, to znači da je poželio onoga koga vidi. Sada su naučnici, koristeći robote, utvrdili da prijateljski raspoloženi psi mašu repom više u lijevu stranu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Stručnjaci koji se bave psihologijom životinja primijetili su da je mahanje repom u desnu stranu odavalo mnogo manje povjerenja.

U eksperimentima su posmatrali reakcije pasa na ponašanje robota presvučenog crnim sintetičkim krznom kod kojeg je mali motor dozvoljavao pomicanje repa i manipulisanje putem daljinskog upravljača.

Snimljen je pristup više od 500 pasa u jednom javnom parku, a pronalasci su objavljeni u magazinu Laterality.

56 posto životinja prišlo je robotu prerušenom u psa bez suzdržavanja kad je repom mahao ulijevo, a samo 21 posto njih pristupilo mu je direktno kad je mahao udesno.

Istraživači sa Univerziteta Victoria u Kanadi objavili su da je ponašanje pasa rezultat iskustva ili naslijeđenih sklonosti.

"Ovo je senzacionalno otkriće", kaže životinjski psiholog Roger Mugford. "Znali smo da psi, na neki način, imaju svoj jezik, ali stvari su komplikovanije jer nije samo do mahanja repom."

Studija je pokazala da su psi mnogo sofisticiraniji u komunikaciji nego, recimo, majmuni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: