Nauka
0

Kineski muzej zatvoren nakon tvrdnji da je većina eksponata lažna

Klix.ba
Kineski muzej Jibaozhai zatvoren je nakon tvrdnji da je većina predmeta u njegovoj kolekciji od 40 hiljada eksponata lažna.

Muzej u gradu Jizhouu, provincija Hebei, zapao je u probleme početkom ovog mjeseca, kada je pisac Ma Boyong primijetio odstupanja, a svoja otkrića objavio na internetu.

Kako javlja Daily Telegraph, primijećena je greška u ugraviranim natpisima na artefaktima koji bi trebali biti stariji od četiri hiljade godina. Shanghai Daily javlja da se takvo pisanje pojavilo u pojednostavljenom kineskom pismu, koje je u upotrebu ušlo tek u 20. stoljeću. Osoblje muzeja je bijesno zbog zatvaranja.

Wei Yingjun, glavni konsultant muzeja, naveo je za Daily Telegraph kako je siguran da je najmanje 80 od 40 hiljada muzejskih eksponata potvrđeno kao autentično.

"Siguran sam da imamo autentične predmete u muzeju. Moguće je da ima i lažnih, ali bismo morali proći kroz identifikaciju i verifikaciju da to potvrdimo", rekao je Yingjun za Daily Telegraph i dodao kako su svi predmeti sumnjivog porijekla označeni, kako posjetioci ne bi bili dovedeni u zabludu. Yingjun je obećao tužiti pisca Boyonga.

"Ponašao se poput vođe pobunjeničke grupe tokom Kulturne revolucije, predvodeći gomilu Crvenih stražara i praveći haos", rekao je Yingjun.

Muzeji trenutno doživljavaju pravi procvat u Kini, a vladini podaci ukazuju kako ih je samo u 2011. godini otvoreno gotovo 400.

Međutim, lažni eksponati su veliki problem, a neki izvještaji ukazuju kako je 80 posto fosila u kineskim muzejima lažno.