Privreda
0

Kineska fabrika umjetnosti proizvodi 60 posto svjetskog tržišta slika

Klix.ba
Kina je poznata po svojoj masovnoj proizvodnji svega i svačega, a u njoj se nalaze i fabrike kakve niko ne bi očekivao. U Dafenu, predgrađu obalnog grada Shenzhena, nalazi se najveća svjetska fabrika umjetnosti.

U oblasti poznatoj kao "selo ulja na platnu" hiljade umjetnika neprekidno reproducira čuvena djela za masovno tržište. Umjetnici proizvode nekih 60 posto ukupne svjetske količine slika, a mnogi od njih školovani su na kineskim umjetničkim akademijama, piše China Daily.

Suočeni sa gotovo nemogućim preživljavanjem od prodaje vlastitih djela, ovi umjetnici dnevno proizvode desetke replika čuvenih svjetskih slika.

Cijene na web-stranici DafenVillageOnline.com, koja direktno prodaje djela kupcima širom svijeta, u prosjeku su 60 dolara, a u slučaju kupovine veće količine mogu se dobiti i po znatno nižim cijenama.

Situacija u Dafenu se polako mijenja, budući da su neprekidni ekonomski problemi zapada prilično oslabili kupovnu moć njihovih stalnih mušterija. Ranije su umjetnici proizvodili bezbrojne kopije slikara poput Van Gogha, Moneta i Picassa, dok se danas prilagođavaju kupcima bližim domu.

Lokalni mediji javljaju kako se izvoz prepolovio u prvoj polovini prošle godine, zahvaljujući padu kupovne moći kupaca sa zapada.

Weng Yugo (27), jedan od umjetnika u Dafenu, navodi kako su gotovo sve njegove zapadne mušterije zamijenili lokalni kupci te se morao prilagoditi lokalnim zahtjevima.

"Postoji velika razlika u ukusu. Rekao bih da ljudi sa zapada preferiraju klasične slike, koje su prilično tamne, dok Kinezi više vole jarke boje", kaže Yugo.