|

Jesmo l' sami: NASA otkrila sedam "zemljolikih" planeta u jednom solarnom sistemu

Jesmo l' sami: NASA otkrila sedam "zemljolikih" planeta u jednom solarnom sistemu
251
Piše: I. P.
22.2.2017. u 19:15
23.2.2017. u 08:23
254
komentara
251

dijeljenja
Jesmo l' sami: NASA otkrila sedam "zemljolikih" planeta u jednom solarnom sistemu
Naučnici Američke svemirske agencije objavili su otkriće sedam planeta koje se veličinom, masom i sastavom mogu uporediti sa planetom Zemljom.
NASA je na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije objavila da je oko jedne zvijezde otkrila čak sedam zemljolikih planeta. Naime, riječ je o sedam planeta koje kruže oko zvijezde TRAPPIST-1, a čak tri se nalaze u tzv. nastanjivoj zoni.

Nastanjiva zona je optimalna udaljenost planete i njene orbite u odnosu na zvijezdu kada je riječ o razvijanju života. Kada je riječ o sistemu TRAPPIS-1, najmanje jedna planeta pokazale je znakove obilnog posjedovanja tekuće vode.

Solarni sistem TRAPPIST-1 nalazi se na oko 40 svjetlosnih godina od Zemlje, a u njenom centru je smješten istoimeni hladni crveni patuljak. Ova zvijezda je u poređenju sa našim suncem znatno manja, a na njenoj površini je zastupljena "niska" temperatura od oko 2.500 stepeni Celzija.

Prema riječima NASA-inih naučnika, svih sedam planeta nalazi se u zaključanoj orbiti, slično kao što je Mjesec zaključan sa Zemljom. Drugim riječima, jedna strana planete je kontantno okrenuta prema svojoj zvijezdi tako da je jedna strana u vječnom danu, a druga u vječnom mraku.

Trajanje jedne godine za svih sedam planeta je izuzetno kratko - od jednog dana do najviše 20 dana.Imena planeta su TRAPPIST-1b, TRAPPIST-1c, TRAPPIST-1d, nastanjive TRAPPIST-1e, TRAPPIST-1g i TRAPPIST-1g i posljednja i najudaljenija TRAPPIST-1h.

Prve tri planete otkrivene su u maju 2016. godine uz pomoć teleskopa TRAPPIST, a teleskop Spitzer i pet drugih teleskopa je korišteno u detektovanju ostatka sistema.

Egzoplanete su postale vjerovatno najuzbudljiviji sektor astronomije u posljednjih 10 godina s obzirom da se nove planete van našeg sistema otkrivaju gotovo svakodnevno.

Ono što posljednje otkriće ističe iznad ostalih jeste brojčanost otkrivenih nastanjivih i zemljolikih planeta oko samo jedne jedine matične zvijezde što naučnicima daje izuzetan potisak i nadu u daljnjoj potrazi za "plodnim" egzoplanetama odnosno vanzemaljskim životom.
Prijavi grešku


Komentari (254)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...