Nauka
56

ESA planira napraviti ljudske kolonije na tamnoj strani Mjeseca

Klix.ba
Tamna strana Mjeseca mogla bi jednog dana biti dom ljudskim kolonijama ukoliko Evropska svemirska agencija (ESA) uspije realizirati svoje planove. EPA-ini stručnjaci smatraju kako je osvajanje ovog prirodnog Zemljinog satelita ključno za istraživanje svemira.

U videu nazvanom "Destinacija: Mjesec" EPA otkriva planove za pravljenje doma na neprijateljskom terenu koji pokriva drugu stranu Mjesečeve površine.

"U budućnosti, Mjesec može postati mjesto gdje će sve nacije svijeta biti zajedno i razumjeti zajedničko porijeklo, izgraditi zajedničku budućnost i podijeliti zajedničko putovanje", govori se u snimku.

Do sada je raspravljano o pozitivnim stranama bliže strane Mjeseca, no o tamnoj strani malo se razgovaralo. Ona sadrži krater za koji se vjeruje da je stvoren prije četiri milijarde godina. Njegov prečnik iznosi 2.500 kilometara. Dok su dijelovi kratera potpuno u mraku, njegovi rubovi su izloženi stalnoj Sunčevoj svjetlosti. Upravo se oni smatraju idealnim mjestom za život ljudske vrste.

ESA sada planira poslati robote i ljude na taj dio kako bi sve istražili. Ranije je istražen hemijski sastav tla i otkriveni su tragovi zaleđene vode. Nadaju se da će naći izvore vode, što bi značilo da će život na ovom satelitu biti moguć, a buduće kolonije bi mogle koristiti atome hidrogena i oksigena kako bi napravili ulje za rakete. Tada bi tamna strana Mjeseca mogla postati i mjesto odakle će se dalje istraživati svemir i obavljati putovanja.