|

ESA planira napraviti ljudske kolonije na tamnoj strani Mjeseca

ESA planira napraviti ljudske kolonije na tamnoj strani Mjeseca
56
Klix.ba
22.1.2015. u 19:28
90
komentara
56

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Tamna strana Mjeseca mogla bi jednog dana biti dom ljudskim kolonijama ukoliko Evropska svemirska agencija (ESA) uspije realizirati svoje planove. EPA-ini stručnjaci smatraju kako je osvajanje ovog prirodnog Zemljinog satelita ključno za istraživanje svemira.
U videu nazvanom "Destinacija: Mjesec" EPA otkriva planove za pravljenje doma na neprijateljskom terenu koji pokriva drugu stranu Mjesečeve površine.

"U budućnosti, Mjesec može postati mjesto gdje će sve nacije svijeta biti zajedno i razumjeti zajedničko porijeklo, izgraditi zajedničku budućnost i podijeliti zajedničko putovanje", govori se u snimku.

Do sada je raspravljano o pozitivnim stranama bliže strane Mjeseca, no o tamnoj strani malo se razgovaralo. Ona sadrži krater za koji se vjeruje da je stvoren prije četiri milijarde godina. Njegov prečnik iznosi 2.500 kilometara. Dok su dijelovi kratera potpuno u mraku, njegovi rubovi su izloženi stalnoj Sunčevoj svjetlosti. Upravo se oni smatraju idealnim mjestom za život ljudske vrste.

ESA sada planira poslati robote i ljude na taj dio kako bi sve istražili. Ranije je istražen hemijski sastav tla i otkriveni su tragovi zaleđene vode. Nadaju se da će naći izvore vode, što bi značilo da će život na ovom satelitu biti moguć, a buduće kolonije bi mogle koristiti atome hidrogena i oksigena kako bi napravili ulje za rakete. Tada bi tamna strana Mjeseca mogla postati i mjesto odakle će se dalje istraživati svemir i obavljati putovanja.
Prijavi grešku


Komentari (90)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...