Tehnologija im šteti
0

Djeca ne bi smjela koristiti računare prije devete godine

Sarajevo-x.com
Vodeći britanski ekspert sugerisao je školama da zabrane djeci mlađoj od devet korištenje računara, jer je tehnologija štetna za njihov mozak.

Govoreći na konferenciji specijalista za brigu o djeci u nedjelju, dr. Aric Sigman, psiholog i pisac, rekao je da tehnologija utječe na dječiju pažnju i šteti njihovom nedovoljno razvijenom mozgu, prenosi list Sunday Telegraph.

"Postoje dokazi koji pokazuju da uvođenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u ranim godinama zapravo podriva vještine koje nadležni ministri žele razviti kod djece", rekao je dr. Sigman i dodao:

"Velike probleme vidimo danas kod djece koja ne čitaju, ili koja teško da obraćaju pažnju na učitelja, ili imaju probleme da komuniciraju".

Uprkos tome, postoje određene organizacije koje sugeriraju da bi djeci već poslije 22 mjeseca starosti trebali biti predstavljeni kompjuteri te da bi do 40 mjeseci starosti već trebali ovladati nekim jednostavnim vještinama poput upravljanja daljinskim upravljačem za TV, ili koristiti miš i tastaturu na računaru.

Također, djeca u osnovnim školama širom Britanije imaju najmanje jedan sat sedmično rad na računaru po školskom programu.

Tako da je nakon posljednjeg istupa dr. Sigmana izašlo na vidjelo koliko se zapravo ovo pitanje različito tumači.

Istraživanja pokazuju da tehnologija može pomoći djeci u učenju, društvenom razvoju i poboljšati njihovo zdravlje. Brojne studije u SAD-u su pokazale da u skladu s uzrastom određeni softveri mogu pomoći djeci da lakše i brže savladaju jezik.

No, i pored toga, dr. Sigman ostaje pri svome, a to je da djeca trebaju koristiti tehnologiju u kasnijoj fazi života.

"Morala bi se napraviti razumna procjena, idealno bi bilo da računare koriste djeca koja imaju najmanje devet godina", naveo je on.