Spor s općinom
1.5k

Astronomsko društvo Orion: Pretvaranje opservatorije u kafanu je zločin biblijskih razmjera

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zbog odluke Općine Stari Grad Sarajevo da se objekat od historijskog značaja - Bistrik kula na Trebeviću, koji je prije rata bio dom Astronomske opservatorije, dodijeli na korištenje firmi Job Invest za otvaranje ugostiteljskog objekta, oštro ju reagovalo Astronomsko društvo Orion.

"Sramna odluka nadležnih struktura Općine Stari Grad da se Bistrik kula, austrougarska tvrđava, dio kompleksa Astronomske opservatorije na Trebeviću, iznajmi i pretvori u kafanu ili već šta je nešto najgore što se u posljednje vrijeme desilo. Podsjećamo da se radi o jedinoj Astronomskoj opservatoriji u BiH. Pretvoriti to u kafanu radi desetak pijanaca, jer u taj prostor ne može stati više od nekoliko stolova je zločin biblijskih razmjera. Kao u seriji 'Zločinački umovi', očigledno imamo posla s ljudima kojima ništa nije sveto. Oni možda pravno mogu da urade sve to što su naumili, ali etika i moral tu ne stanuju", rekao je za Klix.ba Muhamed Muminović, predsjednik Astronomskog društva Orion i predratni direktor i osnivač Astronomske opservatorije.

On podsjeća da je AD Orion prije nekoliko godina, dok su pokušavali pronaći donatore za obnovu, Općini Stari Grad dalo "uslovni pravni osnov" da se Bistrik kula prebaci u njihovo vlasništvo.

"Onda su nam je dali na korištenje. Čak smo tri godine plaćali mjesečni najam od 134 KM nadajući se da ćemo osigurati sredstva za obnovu. Kada više nismo imali novaca za najam, prekinuli smo ugovor o korištenju. Naš plan je bio da se ide fazno, najprije tvrđava, a zatim nova zgrada čiji je vlasnik Astronomsko društvo. Dakle, oni su nas na neki način zloupotrijebili i sada, za stotinjak maraka mjesečnog najma, uništavaju ideju astronomije u BiH. I dan danas, u cijeloj regiji bivše države, ljudi s poštovanjem govore o Astronomskoj opservatoriji Sarajevo koja je bila svjetionik ove nauke tokom dvadesetak godina. Stotine amatera i desetine profesionalaca su prva astronomska znanja sticali putem naših knjiga, škola astronomije, davali smo im inspiraciju da se može mnogo toga učiniti ako se hoće i ako postoje želja i elan", podsjećaju iz Oriona.

Kolege astronomi i astronomi amateri iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Makedonije zgroženi su idejom da se opservatorija pretvori u "šumski bircuz".

Objekt je devastiran tokom rata i u njemu nema vode, nema struje, nema kanalizacije. Ukratko, potreban je ogroman novac da se objekt dovede u kakvo-takvo stanje da bi se koristio za bilo šta.

Ko to želi uložiti ili oprati pare, a realno može primiti dvadesetak gostiju? I to je pitanje koje se postavlja. Mi ćemo se kao Astronomnsko društvo Orion boriti svim snagama da se ova namjera obori. Generacije mladih su godinama gradile Astronomsku opservatoriju, tokom opsade je srušena, a sada se po drugi put ubija. Kao osoba koja je utemeljitelj Opservatorije, duboko sam ogorčen i na samu ideju da se ovakvo nešto uradi. Umjesto da su se pobrinuli da se nađu sredstva za obnovu (a radi se o nekih pola miliona maraka za Bistrik kulu) birokrate su odlučile da im je bolje da uzmu stotinjak maraka za mjesečni najam. Grozno i nevjerovatno. Duboko se nadamo da će javnost stati iza nas i spriječiti ovakve užasne promašaje. Prije rata, simboli Trebevića su bili Trebevićka žičara, bob-staza i Astronomska opservatorija", zaključio je Muminović.