|

Amerikanci stigli do jezera ispod antarktičkog leda

Amerikanci stigli do jezera ispod antarktičkog leda
5
S
SRNA
28.1.2013. u 15:24
6
komentara
5

dijeljenja
Amerikanci stigli do jezera ispod antarktičkog leda
Američki istraživači bušenjem su uspješno stigli do vodene mase koja se nalazi na dubini od skoro kilometar ispod antarktičkog leda.
Naučnici su saopštili da su senzori njihovog sistema osjetili promjenu pritiska, što znači da je bušilica došla u dodir sa vodom. Potom su kroz rupu poslali kameru da bi potvrdili dostignuće.

Projekat Whillans jedan je od nekoliko sličnih pokušaja da se stigne do jezera koja se nalaze ispod antarktičkog leda, prenio je BBC.

Britanski tim u decembru je zbog tehničkih problema odustao od pokušaja da probuši led do jezera Ellsworth. Rusi su uspjeli da uzmu uzorak vode iz jezera Vostok, ali još nisu objavili rezultate analize.

Jezero Whillans nalazi se u zapadnom dijelu Antarktika, na južnom obodu Rosovog mora. Naučnici su bušili led vrelom vodom i napravili rupu prečnika 30 centimetara.

Oni će sada spustiti kroz rupu opremu za uzimanje uzoraka i senzore koji će ispitati okolne uslove. Neki uzorci biće ispitani odmah u improvizovanoj laboratoriji na površini, a ostali će biti dostavljeni na detaljne analize univerzitetima koji su dio ovog projekta.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...