{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte kako će Antarktik izgledati bez leda

12.3.2013. u 12:45
0
11
Pogledajte kako će Antarktik izgledati bez leda
0
Pogledajte kako će Antarktik izgledati bez leda
Naučnici iz Britanske osmatračnice na Antarktiku napravili su detaljnu mapu kopnene površine ovog kontinenta, potpuno je očistivši od leda. Ovo je prvi detaljan uvid u reljef Antarktika ikada napravljen, piše portal Io9.
Mapa je sastavljena pomoću sistema Bedmap2, a nastala je zahvaljujući informacijama sa satelitskih snimaka, ispitivanja debljine leda, seizmičkih ispitivanja i kartografskih podataka.

Jedno od iznenađujućih otkrića je nova najdublja tačka kontinenta. Oblast ispod glečera Byrd na Viktorijinoj zemlji nalazi se čak 2,8 kilometara ispod nivoa mora. To je čak 400 metara dublje od ranije identificirane najdublje tačke. Također, masa leda na kontinentu je za 4,6 posto veća nego se ranije mislilo, a u slučaju topljenja nivo svjetskih mora bi se podigao za 58 metara.

Nekada su Antarktikom tekle i široke rijeke, oblikovane tektonskim pokretima prije nego je kontinent okovan ledom. Ukoliko bismo razmjeli šta se dogodilo kada su rijeke leda ispunile doline to bi moglo riješiti mnoge klimatske i geološke zagonetke ovog kontinenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: