Rijeke i doline
71

Kako je izgledao Antarktik prije nego ga je okovao led

Klix.ba
Duga i mirna rijeka tekla je nekada kroz danas zaleđeni Antarktik, otkrili su naučnici. Prije 34 miliona godina ovo područje je je bilo relativno ravno, tvrdi se u novoj studiji.

3-D mapa Antarktika pokazuje da kako je ovaj kontinent izgledao kada je zemlja bila toplija, a na njemu su se nalazile duboke doline i planine prekrivene glečerima.

Greben Labert na Istočnom Arktiku, koji je danas dom najvećeg glečera na svijetu, bio je duboki tjesnac, izvjestio je NBC News.

Naučnici već godinama proučavaju kako je Antarktik tako urezan i odakle mu strmine.

Misteriju je riješio Stuart Thomson, geolog sa Univerziteta Arizona u Tucsonu sa svojim timom, a njihova otkrića objavljena su u žurnalu "Nature Geoscience".

Testirali su uzorke pijeska sa područja uz rijeku i sa ledenjaka, te su otkrili kako je nivo erozije bio dva puta veći kada se formirao Anatrktik.

"Ljudi su spekulirali kako su nastali veliki fojrdovi ispod leda, ali niko nije moga znati dok nismo uzeli uzorke stijena i sedimenata", rekao je Thomson.

Zaključeno je kako prije 34 miliona godina regija Lamberta bila relativno ravna i kroz nju su plovile mirne rijeke. Nakon toga, zemlja se počela hladiti i tada su se pojavili glečeri koji su oblikovali brdo skriveno ispod leda.

Stijene veličine do 2,5 kilometra su nestale jer su ih sravnili glečeri ili odnio led.

"Ovo bi nam moglo pomoći u predviđanju budućih klimatskih promijena", dodao je Thomson.