Naučna ekspedicija
8

U jezeru na Antarktiku pronađeni drevni mikrobi

Klix.ba
Ispod ledene površine jednog zatrpanog jezera na Antarktiku, u veoma slanoj vodi u kojoj nema kisika, do koje ne dopire svjetlost i koja je dovoljno hladna da zaledi slanu vodu, naučnici su otkrili raznoliku kulturu bakterija koje su tu preživjele posljednjih nekoliko milenija.

Ovo otkriće je bacilo novo svjetlo na ekstremne uslove u kojima život može opstati, ne samo na Zemlji, već i na drugim planetama.

Naučnici su analizirali jezero Vida, koje je u potpunosti okruženo ledom najmanje 18 metara ispod površine Antarktika. Ranija istraživanja su pokazala da je slana voda jezera od površine bila izolirana najmanje 2.800 godina.

"Led je toliko debeo da ništa prirodnim putem ne može doći do vode jezera", rekao je Peter Doran, naučnik sa Univerziteta u Illinoisu.

Kako bi došli do vode iz jezera, naučnici su uz pomoć bušilica i zagrijanih cijevi napravili rupe. Kako bi izbjegli zagađenje ekosistema, na izlazu iz rupe je napravljena sterilna soba.

Voda u jezeru je imala temperaturu od -13 stepeni celzija. Njen salinitet, koji je oko šest puta veći od prosječne okeanske vode je sprečava da se zaledi. U vodi nema kisika i blago je kisela. Međutim, pored ovakvih uslova naučnici su u vodi pronašli raznoliku kulturu mikroba.

"Veoma nas je iznenadilo kada smo shvatili da smo pronašli žive organizme. Ti uslovi su ektremni za život", kazao je Doran.

Naučnici vjeruju da se slični uslovi mogu naći i na ledenim vanzemaljskim svjetovima.

"Kada znamo u kakvim uslovima postoji život na Zemlji, to nam može pomoći u potrazi za životom na drugim planetama", dodao je Doran.