Nauka
0

Aligatori kriju tajnu novog izrastanja nedostajućih zuba

Klix.ba
Naučnici proučavaju kako aligatori obnavljaju svoje velike zube, u pokušaju da pomognu ljudima koji pate od problema sa zubima.

Alligatori imaju prosječno 80 zuba u bilo kojem trenutku i 50 njihovih zamjena tokom života. Veliki reptili mogu tako promijeniti 2.000-3.000 zuba u životu, a istraživači se nadaju da će pronaći način da repliciraju taj proces kod ljudi, piše Daily Mail.

Većina kičmenjaka mogu obnoviti zube tokom svog života, dok ljudi to mogu samo jednom. Da bi otkrili hemijske mehanizme za obnovu zuba, američki profesor Cheng-Ming Chuong i njegove kolege proučavali su ponavljajuće formacije zuba kod američkih aligatora.

Ustanovljeno je kako se svaki zub sastoji od tri komponente u različitim razvojnim fazama, a strukturirani su tako da olakšaju zamjenu kada ispadnu. Također, utvrđeno je da pokretanje zubnog ciklusa odgovara dinamičnom izrazu niza signalnih hemikalija.

Istraživači vjeruju da bi rezultati mogli pomoći odraslim ljudima koji su izgubili zube. Profesor Chuong ističe kako je u prirodi moguće naučiti kako rade matične ćelije zadužene za regeneraciju kose, noktiju i zuba. "Ovi organi su na granici između organizma i vanjske okoline i stoga su suočeni sa stalnim trošenjem i habanjem, a životinje su razvile uspješne regenerativne mehanizme. Hranjenje je presudno za opstanak, ali kada je riječ o zubima oni često stradaju. Naš cilj je ustanoviti koje matične ćelije se mogu koristiti za obnovu zuba", istakao je on.