Američke žene u vojsci
0

"Ako su jednom silovane, vjerovatno će biti opet"

Sarajevo-x.com
Zadnjih godina broj žena u američkoj vojsci znatno se povećao. Međutim, sa njihovim povećanjem pojavili su se i brojni problemi, koji se najviše tiču seksualnog uznemiravanja od strane muških vojnika. Takvo nešto doživjela je Marti Ribeiro koja je služila u vazdušnim snagama u Afganistanu. Martinom i sličnim pričama od 2003.godine istraživački se bavi Univerzitet u Iowi.

Marti je inače odrasla u vojničkoj porodici, u kojoj su njen djed i otac također bili u vazdušnim snagama. Cijeli život je maštala da se priključi vojsci. Po završetku vojne naobrazbe, prijavila se u vazdušne snage, a nakon nekoliko godina dobila je zadatak da ide u Irak.

Međutim, od trenutka kad je stigla počele su prozivke na račun toga što je žensko. Njene muške kolege često su je zvali običnom Barbikom.

"Iako je cijeli život proveo u vojsci, kod svog oca nikad nisam vidjela takve vojničke osobine, tako da mi je to ponašanje bilo do tada nepoznato. Nisam ni slutila šta će me dočekati tamo.", rekla je Marti za BBC.

Kad joj je 2006. godine dodijeljena misija u Afganistanu, nije ni slutila da će joj zamalo doći glave. Po pravilima, oružje se u ratnoj zoni mora uvijek nositi. Marti je na sekundu odložila oružje da zapali cigaretu i odmah je napadnuta. Vojnici iz njene jedinice su je odvukli na skrovito mjesto i silovali.

"Da nisam odložila oružje na pet sekudni vjerovatno bih to mogla spriječiti. Međutim, postoji i ona druga strana. Da sam ga upotrijebila vjerovatno bih završila na vojnom sudu", kaže ona.

Kad se obratila nadređenima i ispričala im šta se desilo, rekli su joj da ako podnese prijavu, rizikuje da bude procesuirana zbog toga što nije nosila oružje u ratnoj zoni.

Marti je poslije toga odlučila da šuti, a vojnici koji su je silovali su prošli nekažnjeno.

Na Univerzitetu Iowa u 2003. godini napravljeno je istraživanje koje je obuhvatilo 500 ženskih vojnika. Više od 30 posto njih je prijavilo silovanje ili pokušaje silovanja.

U izvještaju Ministarstva odbrane SAD-a koje je izdato 2009. godine na temu seksualnog uznemiravanja u vojsci, kaže se da preko 90 posto slučajeva silovanja ne bude prijavljeno.

Loretta Sanzches iz Američkog kongresa prošlog godine je uspješno lobirala za razvoj baze podataka o seksualnim napadima, kako bi se napokon stvari pokrenule sa mrtve tačke.

"Dobijamo mnogo prijava silovanja. Rijetko koja žena će izaći u javnost jer se boji da ne izgubi svoj status u vojsci. Prema nekim statističkim podacima, kad žena jednom bude silovana u vojsci, velike su šanse da joj se to ponovi", rekla je Loretta Sanchez.

Direktorica Odjela za prevenciju seksualnih napada, dr. Kaye Whitley, kaže da je najveći problem što mnogi ljudi saznaju za nesretni slučaj i to može da naruši spremnost i pripravnost cijele jedinice. Zato je žrtvama omogućeno da potraže medicinsku pomoć bez da obavijeste nadređene ili učestvuju u istrazi.

Marti Ribeiro kaže da bi nekad u budućnosti podržala svoju kćerku kad bi joj rekla da želi u vojsku. Međutim, u ovom trenutku, ona misli da joj ne bi mogla pomoći i da bi joj to zabranila.

"Kad me moja kćerka nekad bude pitala, podržat ću je. Da to sada uradi, ne bih", izjavila je ona.